Allmänmedicin
Patienter mindre nöjda efter fritt val
Publicerad: 14 december 2018, 13:41
Foto: Mostphotos
Sedan lagen om valfrihet infördes 2009 har patienters belåtenhet med vårdcentraler i Västra Götalandsregionen sjunkit.
Lagen innebär att landstingen är förpliktade att organisera vården så att patienter får välja vårdcentral efter sina preferenser, och trädde i kraft 2009. Men nu finns det tecken på att invånare i Västra Götalandsregionen inte är mer nöjda med vården efter 2009, utan snarare tvärtom. Det antyder en studie från Centrum för kommunikationsvetenskap vid Göteborgs universitet.
På frågan: Vad anser du om servicen i den kommun du bor i vad gäller vårdcentral?, så har medelvärdet i nöjdhet sjunkit från 3,72 år 2009 till 3,44 år 2017. Frågan besvarades av 27 231 personer i en enkät och nedgången är statistiskt säkerställd.
Forskaren till studien, John Magnus Roos, påpekar att det inte nödvändigtvis betyder att det är lagen om valfrihet som orsakat försämringen, utan att andra faktorer kan ligga bakom. Lagen har dock fört med sig vissa förändringar som kan gå ut över patienterna, menar han.
– Tänkbara förklaringar kan vara ökade administrativa kostnader som tillkommit efter vårdvalssystemet som tagits från patientnära verksamhet. I avtalen för vårdval finns en stor flora aktiviteter och resultat som ska registreras och följas upp, säger John Magnus Roos, psykolog och forskare vid Centrum för konsumtionsvetenskap, i ett pressmeddelande.
Andelen privata vårdcentraler har under tidsperioden ökat med 6 procentenheter, från 42 till 48. Av privata och offentliga alternativ verkar respondenterna inte föredra det ena före det andra. Högst grad av nöjdhet fanns hos invånare i de kommuner som har en jämn fördelning mellan valmöjligheterna. Nöjdheten är samtidigt som lägst hos invånare i de kommuner med dominans av antingen offentliga eller privata alternativ.
ADAM WENELL