fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Patienter nöjda med primärvården

Publicerad: 27 januari 2016, 11:28

Hans Karlsson, chef för avdelningen vård och omsorg på SKL, gläds åt resultaten i Nationell Patientenkät.

Foto: Thomas Carlgren

De flesta patienter är nöjda med sina besök i primärvården, men inte med kontinuitet och koordinering.


Hela 80 procent av de över 100 000 personer som har svarat på den senaste nationella patientenkäten, NP, kan rekommendera sin vårdcentral till någon annan, uppger Sveriges Kommuner och Landsting. Den här gången var svarsfrekvensen i den stora enkäten något lägre än förra gången, 41 procent 2015 jämfört med 53 procent 2013. Men SKL anser att svaren ger en god representativitet ändå.

Patienterna anser att de får ett bra bemötande, att det är lätt att ställa frågor till läkaren och att de får begripliga svar.

– Patienterna är överlag positiva till primärvården vilket är glädjande, men vi ser även områden där vi behöver bli mycket bättre, säger Hans Karlsson, chef för avdelningen vård och omsorg på SKL, på organisationens hemsida.

Ett sådant område är kontinuiteten. Bland de tillfrågade var det exempelvis 17 procent som uppgav att de inte fick träffa den läkare de önskade vid sitt senaste besök. Patienter mellan 45 och 74, som utgör två ålderskategorier i enkäten, är minst nöjda med den upplevda kontinuiteten.

Män upplever i högre grad än kvinnor att de får sina behov tillgodosedda av primärvården. Minst nöjda överlag är patienter i 25–34-årsåldern.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev