Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Patienter som hade valt bort vårdcentral skulle kallas ändå

Publicerad: 19 mars 2009, 13:42

Läkare vid två landstingsdrivna vårdcentraler i Kronoberg tänkte fortsätta kalla patienter som hade valt ett privat alternativ. Besöken skulle utnyttjas till att försöka locka dem tillbaka.


Den 1 mars i år infördes ett vårdvalssystem i Landstinget Kronoberg. Inom Markaryds kommun har 1 200 personer valt att lista sig hos privata Gränsbygdskliniken.

På de landstingsdrivna vårdcentralerna i Markaryd och Strömsnäsbruk har utvecklingen skapat oro. Den 12 mars i år skickade en läkare ut ett e-postmeddelande där han uppmanade kollegerna att inte sluta kalla patienterna.

”I stället ska vi kalla dem som vanligt och utnyttja besöket till att förklara fördelarna med att de i stället listar sig hos oss”, skrev han i mejlet som citeras av Sveriges Radio Kronoberg.

Gränsbygdsklinikens verksamhetschef Peter Svensson är upprörd.

– Man har ju tidigare kunnat göra som man har velat, eftersom man inte har haft någon konkurrens. Nu när ett antal patienter väljer en annan vårdgivare så försöker man väl göra vad man kan och lite till för att de inte ska byta vårdcentral, säger han till radiokanalen.

Åke Andersen, verksamhetschef för de två landstingsdrivna vårdcentralerna, skyller hela incidenten på läkaren som mejlade till sina kolleger. I fortsättningen lovar han att inga kallelser ska skickas till patienter som har valt ett privat alternativ.

– Det är inte så här jag vill att vi ska marknadsföra oss.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev