Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Allmänmedicin

Patienterna accepterar byte av medicin

Publicerad: 1 Oktober 2002, 12:28

Närmast ett antiklimax efter alla förberedelser och befarade problem. Så beskriver Barbro Hammarström, chefsfarmaceut på Apoteket Renen i Stockholm första dagen med den nya läkemedelsreformen.


- Det har fungerat över förväntan. Av de drygt 100 kunder som vi haft hittills i dag har inte någon motsatt sig ett byte till billigare preparat, säger Barbro Hammarström.

Barbro Hammarström och Helena Hultström på Apoteket Renen i Stockholm hjälper en kund.  ..................................................  Tisdagen var första dagen med den nya läkemedelsreformen, som bland annat innebär att så kallad generisk substitution införs, samt att alla recept måste vara försedda med en förskrivarkod och arbetsplatskod.  Det har funnits farhågor för problem med båda dessa förändringar. Men enligt Barbro Hammarström har förberedelserna inför reformen varit noggranna.  - Vi har både arbetat med tekniken och hur vi ska framföra utbytet till kunden. Det handlar mycket om att presentera läkemedelsbytet som ett erbjudande, säger hon.  När det gäller förskrivarkoderna har Apoteket Renen arbetat intensivt med de båda privata vårdcentraler, med tiotalet läkare, som finns i samma byggnad. Läkarna började använda sina koder i god tid före reformens införande så att man på apoteket kunde upptäcka eventuella problem i god tid.  När det gäller frågan om hur apotekspersonalen gör om det kommer in ett recept utan kod eller med en kod som inte fungerar uppger Barbro Hammarström att det ska lösas "på ett smidigt sätt" utan att patienten blir lidande.  Gun Hübenette var en av dem som kommit till Apoteket Renen för att hämta ut ett recept under tisdagseftermiddagen. Hon hade hört om förändringarna på nyheterna.  - Jag tycker att det är bra att de byter ut till billigare medicin, det är ju ändå samma sort egentligen. Dessutom är medicin väldigt kostsamt och om man kan spara in på det så är det bra, säger Gun Hübenette.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev