Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Patientkritik mot ”appläkarsång” på allmänläkarmöte

Publicerad: 20 april 2018, 13:34

En sång från Sfam:s kongress har mötts av kraftig kritik från flera patientföreträdare.


Ämnen i artikeln:

LäkarförbundetDigital vård

”Man ska ha sjukvård”, sjunger den kostymklädda barbershop-kvintetten till melodin av Galenskaparnas ”Man ska ha husvagn” och möts av skratt och taktfast handklapp från åhörarna på Svensk allmänmedicinsk kongress i Norrköping. Sångnumret, som på twitter döpts till ”Appläkarsång”, raljerar över den digitala vården och beskriver exempelvis patienter som ”fem minuter håravfall och fem minuter yrsel, fem minuter astma och en snorre utan styrsel”.

Något som inte roar alla.

Så här skriver spetspatienten och KI-forskaren Sara Riggare på Twitter:

”Och *där* försvann min respekt för @SFAMSverige! Är det detta ni inom @lakarforbundet kallar #vitaransvar och #personcentreradvård ? Jag kallar det för ”olämplig som läkare”!”

Hon ifrågasätter om inte framträdandet borde räcka för att dra in läkares legitimation. Andra patientföreträdare stämmer in och undrar om det är så de uppfattas av vården.

Sara Riggare kräver via Twitter svar av Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren som först inte verkar förstå vad det handlar om. Sedan svarar hon:

”Beklagar min förvirring. Beklagar, jag har inte alls sett eller hört tidigare och är på ”loose ends” här. Mycket mycket olyckligt. Jag ska försöka höra efter vad det är för uppträdande.”

Marina Tuutma, ordförande i Distriktsläkarföreningen, skriver i ett mejl till Dagens Medicin:

”I Sverige har vi stort behov av intelligent satir som riktar sig emot de krafter som är i överläge, eller problem som är olösta. Och ett av de olösta problemen är ersättning för videokonsultation till nätläkarbolag via utomlänsavtal.”

Sfam:s ordförande Hanna Åsberg skriver i ett svar på Twitter att det givetvis är olyckligt att ”det kan uppfattas på ett negativt sätt av allmänheten. Hela låttexten är inte med i klippet heller vilket gör det mer lösryckt ur sitt sammanhang.”

”Vi har haft en mycket bra och seriös kongress” som handlat bland annat om en förbättrad primärvård med ökad tillgänglighet för patienter, positiva exempel på e-hälsa ”inte minst för svårt sjuka”, konstaterar hon.

Tweeten med filmklippet raderades senare under dagen.

JENS KREY OCH CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev