Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Patientmedverkan gav bättre blodtryck

Publicerad: 9 mars 2018, 09:00

Genrebild.

Foto: Thinkstock

Patienter med svårkontrollerat högt blodtryck fick bättre blodtrycksvärden om deras primärvårdsläkare kunde styra behandlingen med hjälp av mätningar som patienterna gjorde själva i hemmet. Det visar en ny randomiserad studie i tidskriften Lancet.


Ämnen i artikeln:

Högt blodtryck

Skillnaden var runt 4 mm Hg efter ett år, jämfört med en kontrollgrupp där patienterna gick på blodtrycksmätningar i sjukvården på inrådan av deras husläkare.

Resultaten baseras på en uppföljning av 1 003 patienter vid 142 olika vårdcentraler i Storbritannien.

Patienter som lottades till att mäta blodtrycket själva gjorde detta med en automatisk blodtrycksmanschett morgon och kväll under den första veckan i varje månad. Deras blodtryckdata skickades sedan via vanlig post eller sms till behandlande läkare.

Enligt forskarna, som bland annat är verksamma vid University of Oxford, är resultaten de första i en randomiserad prövning i primärvården som visar att hemmakontroller på detta vis kan leda till bättre blodtrycksvärden. De påpekar att skillnaden jämfört med kontrollgruppen är kliniskt signifikant och kan förväntas minska deltagarnas risk för stroke och hjärtsjukdom.

Vidare lyfter forskarna fram att metoden inte innebar ökad arbetsbelastning på primärvårdsläkarna.

Läs abstract till studien:

Richard McManus med flera. Efficacy of self-monitored blood pressure, with or without telemonitoring, for titration of antihypertensive medication (TASMINH4): an unmasked randomised controlled trial. Lancet, publicerad online den 27 februari 2018. DOI: 10.1016/S0140-6736(18)30309-X

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Högt blodtryck

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev