Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Pojke fick lugnande i stället för allergimedicin

Publicerad: 3 november 2014, 13:32

Pojkens mamma upptäckte förväxlingen av två läkemedel med snarlika namn. Bilden är inte från den aktuella händelsen.

Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Den 13-årige pojken skulle ha fått allergiläkemedel, men fick i stället lugnande läkemedel på apoteket. Nu anmäls händelsen enligt lex Maria.


Läkaren skulle förskriva allergiläkemedlet Loratadin 100 tabletter, en  om dagen. I stället skrev hen ut 100 tabletter av det  ångestdämpande läkemedlet Lorazepam.

Farmaceuten som expedierade upptäckte inte att det var ett läkemedel mot ångest som läkaren hade skrivit ut mot allergi och lämnade ut det förskrivna preparatet.

Nu är händelsen anmäld enligt lex Maria av Apotek Hjärtat som är den kedja där receptet hämtades ut på.

– Det är en väldigt obehaglig sammanblandning. Som tur var började inte pojken använda läkemedlet, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat, till Dagens Apotek.

Det var pojkens mamma som upptäckte felet och gick tillbaka till apoteket. Hon hade tagit en tablett för eget bruk, då hon också har allergi, och märkte då att tabletten inte verkade som den skulle. Hade pojken fått i sig av Lorazepam hade han bland annat kunnat bli tröttare och fått försämrad reaktionsförmåga.

Vilka åtgärder har ni vidtagit efter händelsen?

– På apoteket där det skedde har de sett över sina rutiner. I det här fallet var det en receptarie-elev som tog emot receptet och sedan lämnade över det för påskrift till en mer erfaren receptarie. När det är flera personer inblandade i utlämnande av läkemedel och när elever eller apotekstekniker tar emot recept är det väldigt viktigt att ha tydliga rutiner för godkännandesteget i recepthanteringen, säger Annika Svedberg.

Händelsen är även lex Maria-anmäld av sjukvården.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev