Allmänmedicin
Politiker vill styra primärvårdsjourerna
Publicerad: 13 juni 2017, 08:47
Foto: Thinkstock
En tredjedel av akutpatienterna i Halland skulle kunna tas omhand i primärvården. Nu vill politikerna utreda krav på ändrad jourverksamhet.
– Vi vet att det är en väldigt stor grupp patienter som går till akuterna men som skulle ha klarat sig i primärvården. Och det är detta vi vill fånga upp. Vi vet också att skälet till att man kommer är att det inte finns något annat öppet, säger Tommy Rydfeldt, gruppledare för Liberalerna och ordförande för närsjukvården i Region Halland, till Dagens Medicin.
I det avtal som i dag gäller för vårdcentralerna i Vårdval Halland står det att de ska ha lämpliga öppettider och anpassa dem till patienternas behov. En formulering som, enligt Tommy Rydfeldt, visat sig allt för vag.
– Det är en subjektiv bedömning. Någon kan säga: mina patienter har inget behov efter klockan fem och då blir det ingenting, säger han.
Sommaren 2016 genomförde närsjukvården i Halland och Hallands sjukhus Halmstad ett samarbete där patienter som kom till sjukhuset fick genomgå en snabb bedömning, en så kallat ”spot check”. Bedömningen visade att upp till en tredjedel av patienterna kunde tas omhand i primärvården.
Jouröppettiderna i den halländska primärvården ser i dag väldigt olika. I vissa kommuner stänger vårdcentralerna vid sju på kvällen, i Kungsbacka finns en primärvårdsakut som är öppen 7-24. För att komma åt problemet har nu politikerna gett ett utredningsuppdrag till regionkontoret för att se över hur primärvårdsjourerna ska organiseras för att ge en likvärdig vård i regionen, förklarar Tommy Rydfeldt. En lösning är enligt honom att ställa krav på de vårdcentraler som vill vara med i Vårdval Halland att de också går samman i närvårdsakuter.
– Vi har Kungsbacka som modell, den närakuten har 40 000 besök om året. Och det gör två saker, dels skapar den 100 procent tillgänglighet dagtid om du inte kan få tid på din vanliga vårdcentral. Dels ger den en möjlighet att få vård när vårdcentralen är stängd, utan att behöva åka till ett sjukhus, säger Tommy Rydfeldt.
Kommer inte det att kosta mer pengar?
– I Kungsbacka har vi handlat upp primärvårdsakuten och den drivs av Capio. Den får en grundfinansiering och betalas sedan av vårdcentralerna per besök. På det sättet kan vårdcentralerna anpassa sin verksamhet och vi har inte behövt skjuta till några mer pengar.
Tommy Rydfeldt lägger till:
– Fördelen är också att vårdcentralsläkarna inte behöver gå jour.
Regionkontorets utredning ska avrapporteras under hösten och beräknas ha ett färdigt förslag till början av 2018.