Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Positivt fynd för D-vitamin i preventionsstudie

Publicerad: 15 mars 2022, 10:48

Deltagarna tog D-vitamin i studien oavsett om de hade brist på ämnet eller inte. I primäranalysen av studien visade sig tillskottet inte påverka förekomst av cancer och hjärt-kärlsjukdom. Men nu ser forskarna alltså ett positivt fynd gällande autoimmuna sjukdomar.

Foto: Getty Images

Sekundära analyser i en stor studie där D-vitamin testats som förebyggande behandling pekar på en liten effekt mot autoimmuna sjukdomar hos medelålders och äldre personer.


Ämnen i artikeln:

Reumatoid artrtitPsoriasisInflammatoriska tarmsjukdomarReumatologiMedicinska nyheterToppnyheterToppnyheter AllmänmedicinToppnyheter Hjärta-kärl

Det är amerikanska forskare som redovisar ytterligare resultat från en stor preventionsstudie. Primärt var syftet att se om tillskott med D-vitamin och/eller omega-3 förebyggde hjärt-kärlsjukdom och cancer, vilket dessa behandlingar

Vill du läsa mer?

Starta din prenumeration.

Första 30 dagarna utan kostnad

Obegränsad tillgång till allt digitalt innehåll
Nyhetstidningen direkt i brevlådan, 34 nr per år
Överblick, fördjupning och snabb uppdatering om svensk hälso- och sjukvård

Möjlighet att säga upp under första 30 dagarna

För 2 795 kr ex. moms (ord. pris 3 495 kr ex. moms) får du tillgång till allt vårt digitala material och vårt magasin. Prenumerationen är löpande på årsbasis. Första månaden är utan kostnad och du har under den perioden möjlighet att säga upp din nystartade prenumeration.

Starta din prenumeration
Redan prenumerant? Logga in

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev