Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Praktikertjänsts nye chef fortsätter strid om skatteregler

Publicerad: 25 september 2014, 06:58

Ett slopande av den fria etableringsrätten behöver inte bli en dödsstöt för den privata primärvården, anser Johan Fredriksson, ny koncernchef för Praktikertjänst.


Den 1 september började han som chef för en av Sveriges största vårdkoncerner. Samtidigt som han de här veckorna har åkt runt och träffat folk har han med spänning följt valrörelsen.

Frågan om vinster i vården kan få betydelse för hela Praktikertjänst och de 2 000 läkare och tandläkare som äger företaget. Men än är det för tidigt att se vartåt det lutar.

En mer närliggande förändring är sannolikt sjukvårdspolitiska talespersonen Lena Hallengrens (S) förslag om att ta bort den fria etableringsrätten för privata vårdcentraler.

– Även om lagen om valfrihet slopas kommer landsting att vilja ha privat drivna vårdcentraler. Landstingspolitiker är kloka människor, säger han.

Försvinner lagen kan landstingen ändå på frivillig basis välja att ha Lov-system. De kan också upphandla driften från privata aktörer och samverka på andra sätt, påpekar han och hänvisar till de utvärderingar av Lov som gjorts av bland andra Konkurrensverket.

– Genom konkurrensen har tillgängligheten och kundnöjdheten ökat utan att det lett till högre kostnader, säger han.

Men oavsett vad man, rent ideologiskt, tycker om privat verksamhet behöver väl landstingen och regionerna er för att de har svårt att rekrytera läkare?

– Visst är det så. Nyligen vann vi en upphandling av sjukhusen och specialistsjukvården i Lysekil, Strömstad och Dalsland bland annat för att regionen har rekryteringsproblem.

Västra Götalandsregionen håller annars privatvården kort och har inte visat något intresse för vårdval i specialistsjukvården.

För Praktikertjänst har de senaste åren varit oroliga. Trots massiva protester ändrade regeringen de så kallade 3:12 reglerna för beskattningen av företag med många ägare. Johan Fredrikssons företrädare Carola Lemne lade ner mycket krut på att få regeringen att förstå hur fel de förändringarna slår för producentägda företag som Praktikertjänst. Praktikertjänst förmodades tappa sin attraktionskraft.

– Men så har det inte blivit. Vi har fortfarande en lika god rekrytering av verksamhetsansvariga läkare och tandläkare. De drivs inte av jakten på pengar, utan av att slippa offentliga miljöers ineffektivitet, långa beslutstider och brist på fokus på kunden.

Har jobbat för båda sidor

Sedan den 1 januari 2014 betalar ägarna av Praktikertjänst dubbelt så hög skatt som de som äger riskkapitalbolag.

– Detta samtidigt som alla, även Jonas Sjöstedt, talar varmt om producentkooperativ. Men vi ger oss inte utan fortsätter driva frågan om skattereglerna, säger Johan Fredriksson.

Han kommer närmast från ett chefsjobb för det kommunala Uppsala Vård och Utbildning. På olika sätt har han varit verksam inom sjukvården sedan tidigt 1990-tal och ledde privatiseringen av olika verksamheter i Stockholms läns landsting under den borgerliga perioden 1998 till 2002.

På meritlistan står även uppdrag för S, bland annat som ekonomisk rådgivare hos Bosse Ringholm under dennes tid som finanslandstingsråd i Stockholm.

Relaterat material

Carola Lemne lämnar Praktikertjänst

Svenskt Näringsliv ringde doktorn

Praktikertjänsts nya vd dröjer

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev