Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Prestationsbaserad ersättning gav inte bättre blodtrycksvård

Publicerad: 28 januari 2011, 13:44

Det tycks ha blivit en flopp för ett brittiskt försök att ge pengar till allmänläkare som ger sina patienter bättre blodtrycksbehandling.


I april 2004 startade ett stort program i Storbritannien där allmänläkare fick ekonomisk ersättning beroende på i vilken utsträckning som deras patienter uppnådde särskilda behandlingsmål, så kallad  pay for performance .

På detta sätt kunde läkarna få pengar som utgjorde upp till 25 procent av deras totala inkomst.

Men systemet tycks inte ha medfört några förbättringar, i varje fall inte beträffande behandlingen av högt blodtryck. Det konstaterar forskare i en ny studie som publiceras i tidskriften British Medical Journal.

Programmet kunde varken kopplas till att fler patienter uppnådde blodtrycksmål eller att behandlingen monitorerades bättre. Det tycktes inte heller ha haft någon inverkan på förekomsten av stroke,  hjärtinfarkt eller andra blodtrycksrelaterade sjukdomar samt  patienternas överlevnad.

Forskarna påpekar att behandlingen av högt blodtryck hade börjat förbättras redan innan det nya systemet togs i bruk. De tror att de olika behandlingsmålen kan ha varit satta alltför nära rådande klinisk praxis för att programmet skulle ha någon ytterligare förbättringseffekt.

Läs hela originalstudien:

BMJ 2011; 342:d108

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News