Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Allmänmedicin

Primärvård i privat regi ökar

Publicerad: 15 februari 2019, 14:11

Foto: Mostphotos

Regionernas inköp av tjänster från privata aktörer fortsätter öka, liksom antalet vårdcentraler som drivs i privat regi. Det visar en färsk rapport från Sveriges kommuner och landsting, SKL.


Enligt SKL:s rapport Köp av verksamhet 2017 köpte regionerna under 2017 tjänster från privata företag för 42,4 miljarder kronor, vilket är en ökning med 0,4 procent jämfört med året innan, och motsvarar 12 procent av kostnaderna för regionernas verksamhet.

Mellan 2006 och 2017 har antalet vårdcentraler som drivs i privat regi ökat med 82 procent. Av landets 1 145 vårdcentraler drevs 492 i privat regi i slutet på 2017, vilket motsvarar 43 procent. Men variationen är, enligt rapporten, stor mellan olika län. Stockholms län har den största andelen privat drivna vårdcentraler med 68 procent, lägst har Örebro med 14 procent.

När det gäller privat vård inom övriga hälso- och sjukvården är andelen oförändrad eller visar en svagt nedåtgående trend, skriver SKL.

Av landets alla regioner var det Region Stockholm som under 2017 både volymmässigt och procentuellt köpte mest verksamhet från privata utförare. Regionen köpte för 17,5 miljarder kronor, vilket motsvarar 26 procent av regionens nettokostnad. På andra plats placerade sig Region Skåne med 23,9 procent, följt av Uppsala med 23,1 procent och Kronoberg med 20,4 procent.  Genomsnittet för riket låg på 16,1 procent.

Enligt rapporten är det främst inom den specialiserade somatiska vården, 20 procent av nettokostnaden, och primärvården, 40 procent av nettokostnaden, som regionerna köper verksamhet.

Av regionernas inköp till primärvården på totalt 18 miljarder kronor, stod köp från privata företag för cirka 17 miljarder. Den siffran var 7,6 miljarder kronor 2006. Orsaken till ökningen inom primärvården är införandet av vårdval från och med 2007, skriver SKL.

Den köpta verksamheten inom de specialiserade somatiska vården på totalt 29 miljarder kronor kommer främst från offentliga utförare, och då framför allt från andra landsting. En av anledningarna till detta är att viss högspecialiserad vård är koncentrerad till de sju universitetssjukhusen.

Uppgifter om regionernas kostnader är hämtade från Statistiska Centralbyrån, SCB. Kostnadsökningen mellan åren redovisas i nominella belopp, det vill säga utan korrigering för inflation.

BOEL HALLDÉN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev