Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Primärvården backar från kritiserad sammanslagning

Publicerad: 8 augusti 2017, 14:23

Ett tidigare förslag om att slå ihop vårdcentralerna i Boxholm och Mjölby dras tillbaka.


Ämnen i artikeln:

Region Östergötland

– I nuläget är det inte aktuellt med sammanslagning, säger stabs- och samordningschefen för primärvårdscentrum, Annette Johansson, till Östgöta-Correspondenten, Corren.

Förslaget till sammanslagning av vårdcentralerna lades fram i vintras, skriver tidningen. Detta skulle lösa problemet med att alltför få läkare söker sig till Boxholm och de fasta läkartjänster som finns där. Senare visade en sårbarhetsanalys att en sammanslagning även skulle kunna medföra att personal slutar.

Läkare har kritiserat sammanslagningen för att ge en orimlig arbetsbörda, som en följd av bristen på läkare och svårigheterna att tillsätta läkartjänsterna i Mjölby.

Förslaget dras tillbaka eftersom en tidigare dispens för att ha hyrläkare har förlängts minst till året ut. Därmed får beslutsfattarna längre tid på sig att lösa problemen, framhåller Annette Johansson, till Corren. Hon uppger samtidigt att bemanningssituationen nu ser ljusare ut framöver, bland annat då det har anställts fler ST-läkare i allmänmedicin.

Verksamhetschefen Lars Karlsson betonar att vårdcentralen i Boxholm kan profilera sig som utbildningscentral.

– Hyrläkarna har rollen som handledare för underläkarna och har avsatt tid för detta. Vad som händer efter nyår får vi invänta besked om i slutet på året, säger han till Corren.

Relaterat material

Bristen på läkare leder till nya lösningar

Tuffa arbetsförhållanden i Boxholm

MARTIN WALLSTRÖM

Ämnen i artikeln:

Region Östergötland

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News