Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Primärvården hjälper rökare att fimpa inför operation

Publicerad: 2 juni 2010, 12:32

Bråda dagar väntar tobaksavvänjarna på landstingets 28 hälsocentraler i Kalmar län. Sedan knappt två månader råder rökstopp före planerad kirurgi, och primärvården har fått ansvaret för rökavvänjningen.


Hur många rökare som kommer att behöva stöd vet man inte i dagsläget, eftersom de nya rutinerna inte fått fullt genomslag ännu. Tobaksavvänjarna har dock redan börjat märka av beslutet.

En av dem är Kristina Svensson, sjuksköterska vid Hultsfreds hälsocentral, som de senaste veckorna varit i kontakt med tre personer som vill bli rökfria inför operationer.

– Min erfarenhet är att de flesta rökare klarar att sluta på egen hand. Jag tror inte att det kommer att bli en anstormning av patienter, men självklart får vi räkna med fler. Man får inte glömma bort att även om rökningen minskat i befolkningen de senaste åren, så röker 12 procent dagligen, säger hon.

Tanken är att arbetet med rökavvänjningen ska ske inom befintliga ramar i primärvården, och Kristina Svensson tror att resurserna kommer att räcka.

– Skulle det mot förmodan bli ett jättestort tryck, så får vi till exempel satsa mer på rökavvänjning i grupp.

Det var den 1 april som Landstinget i Kalmar län beslutade att införa rökstopp inför alla planerade operationer vid länets tre sjukhus. En liknande utveckling sker i flera landsting, se Dagens Medicin nr 11/10.

Målet i Kalmar är att patienten ska vara rökfri två månader före och två månader efter kirurgi. Vad som händer med operationen om patienten inte vill eller lyckas bli rökfri, bestäms av den opererande läkaren, som får avgöra hur angeläget ingreppet är.

– Rökning är en riskfaktor vid operation, på samma sätt som högt blodtryck och högt blodsocker. Är patienten inte rökfri, kan operationen komma att skjutas upp, förklarar folkhälsoutvecklare Ulla W Hellström på landstingets folkhälsocentrum.

I samband med beslutet har nya instruktioner tagits fram. Dels ska allmänläkaren skriva rökstatus i remisser till opererande specialiteter, dels ska både allmänläkaren och sjukhusläkaren vid behov remittera patienten till rökavvänjning i primärvården. Efter operation ska sjukhusen beskriva rökstatus i epikrisen.

– Just nu jobbar vi med att få allt det praktiska att fungera. Det är nya rutiner för både sjukhusen och hälso­centralerna, säger primärvårds­direktör Lars Mattsson.

Det handlar också om att ha god framförhållning, eftersom det kan ta tid att bli rökfri. Kristina Svensson anser att avvänjningen bör starta minst tre månader innan operationen ska äga rum. Samma uppfattning har Gunilla Sterner Oucama, distrikts­sköterska och tobaksavvänjare vid Kvarnholmens hälso­central i Kalmar.

– Patienten måste få en rimlig chans att hinna sluta. Många har ju försökt tidigare utan att lyckas. Men motivationen blir nog extra stark nu när man ska opereras. Självklart vill man att operationen ska gå så bra som möjligt, säger Gunilla Sterner Oucama.

Någon kontroll av patientens rökfrihet inför operationen kommer inte att göras. Det är patientens ord som gäller.

– Vi är inte poliser. Dessutom tror jag inte att en patient ljuger om sin rökning när man vet om riskerna och står inför ett kirurgiskt ingrepp, säger hon.

Barbro Falk

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev