söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Prispress bromsar tillväxt på läkemedel

Publicerad: 22 juni 2017, 05:17

Foto: Thinkstock

Den hårda prispressen på läkemedel leder till inbromsande global försäljning.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Prispressen, ihop med ökande utvecklingskostnader, har en kraftig påverkan på den globala läkemedelsmarknaden de kommande åren. Det spår det amerikanska analysföretaget Evaluate Pharma, i rapporten World Preview.

– De ökande kostnaderna för att få nya läkemedel på marknaden skapar ökat tryck att öka produktiviteten och långsiktigheten, säger Antonio Iervolino, som är analyschef på Evaluate, i ett pressmeddelande.

Trots att försäljningsvolymerna stiger, så uppgår omsättningen för läkemedel enligt prognosen till 1,06 biljoner dollar år 2022. Det innebär en minskning mot fjolårets förutspådda omsättning på 1,12 biljoner dollar. Därmed sker för första gången en av det prognostiserade utfallet på tio år. Storsäljande läkemedel som Keytruda (pembrolizumab) and Opdivo (nivolumab) bidrar till att marknaden inte tappar mer.

– Granskningen, bland politiker och myndigheter, av prissättningen av nya och äldre läkemedel fortsätter. Det får en inverkan. Att få åtkomst till olika marknader blir allt svårare, vilket redan har märkts av genom besvikelsen över försäljningen på läkemedel som Repatha, Praluent, och Nucala, säger Antonio Iervolino.

MARTIN WALLSTRÖM

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev