Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Privat hälsocentral i Östersund utmanar Kry

Publicerad: 11 juli 2017, 09:09

När privata aktörer ofta väljer att etablera sig i storstadsområdena så finns det vissa som väljer att gå mot strömmen. Första december öppnar den nya hälsocentralen som även kommer att ha specialister knutna till sig.


– I en stor organisation så blir det toppstyrt. Vi har korta beslutsvägar och personalen kommer att ha mycket stort inflytande. Vi ska bygga efter jämtarnas behov och personalens kompetens, säger Olle Christmansson, tidigare chef för primärvården i region Jämtland och en av totalt fyra ägare.

Vårdcentralen kommer att bedriva primärvård, men även erbjuda en del mer specialiserad vård. Grundbemanningen är i stort sett klar och utöver den planeras även att kardiologer skall vara knutna till hälsocentralen, som har erfarenhet av att jobba med primärvårdspatienter. Men även en gynekolog och en psykiatriker kommer vara knutna till verksamheten.

– Specialistläkarna kommer jobba som konsulter till hälsocentralen. Även distriktsläkare och annan personal har möjlighet att jobba genom sitt egna företag. Detta tror vi kan vara en bra form för många, säger Olle Christmansson.

Vad gäller tillgängligheten är tanken att patienter som ringer vårdcentralen ska få prata med en person inom två minuter. Detta ska uppnås genom att växeltelefonister, som inte behöver sjukvårdsutbildning, konstaterar vilket behov patienter har och slussar samtalet vidare till rätt profession eller ger svar direkt på mer administrativa frågor.

Hur har ni lyckats med bemanningen?

– Det har varit omvänd head-hunting. Folk hör av sig till oss och vill jobba. Det är frustration i regionen och vi är kända sedan tidigare, säger Olle Christmansson.

Hur digitala kommer ni att vara?

– Det kommer att vara en hälsocentral där man exempelvis kan gå in och ta provtagning själv och som är kopplat till journalen.

Men han menar också att det sneglar på de digitala vårdbolagen som Min Doktor och Kry.

– Vi vill hellre att våra listade patienter får kvalité rakt igenom så man inte tar en chansning och kommer någon annanstans. Vi planerar att ha detta i egen regi och ska föra ett resonemang i vilken struktur vi ska ha det, säger Olle Christmansson.

Företaget Medinord AB som står bakom vårdcentralen i Östersund planerar även för etablering i Bispgården och Vilhelmina.

Ägare till företaget är, förutom Olle Christmansson, även Anders Heimdahl, Kjell Jönsson och Magnus Oscarsson.

EMILIA LARSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev