Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag10.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Allmänmedicin

Privat missnöje med pengar till regionens vårdcentraler

Publicerad: 8 december 2009, 15:52

Privata vårdentreprenörer är kritiska till miljonstödet till primärvården i Västra Götalandsregionen.


I oktober i år sjösattes det nya vårdvalssystemet VG Primärvård i Västra Götalandsregionen. En rad nya privata vårdcentraler såg då dagens ljus. Samtidigt har många offentliga vårdcentraler förlorat patienter. För att tackla problemen som uppstått av förändringarna har regionen infört ett omställningsstöd på 170 miljoner som ska kunna gå till vårdcentraler i offentlig regi.

Men stödet får kritik. Charlotte Barouma, vd för privata Wästerläkarna, tycker att stödet innebär en otillbörlig konkurrens.

– Att landstingen försöker rädda en primärvård som redan före reformen drogs med problem som dålig tillgänglighet, är väldigt konstigt ur konkurrenssynpunkt, säger hon till Svenskt Näringsliv på nätet.

Hon var först positiv till vårdvalsreformen, men har ändrat inställning i takt med att förutsättningarna förändrats.

– Gång på gång skruvar landstinget åt regelverket till fördel för de egna vårdcentralerna, säger hon.

Hans Dahlgren, näringspolitisk chef för branschorganisationen Vårdföretagarna, är också han kritisk.

– Det är helt absurt och mot alla intentioner att landstinget väljer att subventionera de vårdcentraler som tappar kunder bara för att de inte har samma kundfokus eller är lika kostnadsmedvetna, säger han till Svenskt Näringsliv.

Men enligt Jonas Andersson (fp), ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, ska pengarna inte ses som ett försök att rädda den offentliga primärvården.

– Vårdcentralerna ska bära sina egna kostnader. Det här är engångskostnader som ska gå till vårdcentraler som kanske måste lägga ner eller göra sig av med för stora lokaler. Att gå ur det här systemet innebär en kostnad på samma sätt som det innebär en kostnad för nya aktörer att starta en verksamhet. Det är inte rättvist om dessa vårdcentraler själva skulle behöva stå för den kostnaden, det skulle inte vara konkurrens på samma villkor. Därför tar regionen centralt över kostnaden, säger han.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev