Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Allmänmedicin

Privata vårdföretag kräver skärpt lag

Publicerad: 5 Februari 2018, 15:43

Primärvården i 19 av 21 landsting gick med förlust 2016. Det drabbar i slutänden de privata vårdcentralernas patienter, anser Vårdföretagarna.

Foto: Jesper Cederberg

Den offentligt drivna primärvården går med förlust år efter år. Det snedvrider konkurrensen mellan offentliga och privata vårdcentraler, anser Vårdföretagarna, som kräver skärpt LOV-lagstiftning.


Ämnen i artikeln:

Primärvård

I dag kom Vårdföretagarna med en ny kartläggning av underskotten inom den landstingsdrivna primärvården 2011-2016. De flesta landstingen har röda siffror. Åtta av dem ligger på ett underskott på mellan 4 och 10,5 procent, enligt rapporten.

Vårdföretagarna är de privata vårdföretagens arbetsgivar- och intresseorganisation.

De privata vårdgivarna kan inte bedriva verksamhet med underskott mer än enstaka år, betonar Karin Liljeblad, näringspolitisk expert inom sjukvård på Vårdföretagarna och den som gjort rapporten.

– Konkurrensneutraliteten är en viktig princip för vårdvalssystemet men det är verkligen inte lika villkor som gäller för de offentliga och de privata vårdgivarna. Landstingen har röda siffror år efter år.

Det drabbar de privata vårdcentralernas patienter, anser Vårdföretagarna.

– Ja, därför att de ekonomiska förutsättningarna är olika. De privata vårdgivarna får inte samma förutsättningar för sin verksamhet som den landstingsdrivna vården, säger Karin Liljeblad.

Sedan vårdvalet infördes 2010 har de landstingsdrivna vårdcentralerna fått nästan 1,4 miljarder kronor mer än de skulle, enligt Vårdföretagarna. Bara år 2016 gick landstingens primärvård back med över 420 miljoner kronor.

– Vi tycker att politikerna bör skärpa  LOV, lagen om valfrihetssystem, så villkoren för de privata vårdgivarna blir desamma som för de offentliga, säger Karin Liljeblad.

I  rapporten från Vårdföretagarna  har 2016 års förluster satts i proportion till primärvårdsbudgeten. Bland de åtta landsting som sticker ut ligger Region Jämtland Härjedalen sämst till på -10,5 procent. I Stockholm och Kronoberg är förlusterna försumbara. Västra Götaland och Dalarna ligger i stället på plus.

Landstinget i Värmland är, sedan Region Norrbotten backat i frågan, i dagsläget det enda landsting som kompenserar den privat drivna primärvården med motsvarande belopp när den landstingsdrivna går med underskott.

Länk till rapporten Lika villkor i vårdvalen 

SUSANNA PAGELS

Ämnen i artikeln:

Primärvård

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev