Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag01.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Allmänmedicin

Privata vårdgivare anmäler mer sällan

Publicerad: 16 November 2016, 08:21

Foto: Jesper Cederberg

Lagen kräver att allvarliga vårdskador ska anmälas till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Men i många fall sker det inte, och bland privata vårdgivare finns en systematisk underrapportering, enligt Dagens Nyheter.


Ämnen i artikeln:

Lex Maria

Tidningen har jämfört anmälningarna som vårdgivarna själva gjort 2014–2015 med klagomålsärenden som under samma period lämnades in av patienter och anhöriga.

DN:s granskning visar att 20 procent av lex Maria-anmälningarna i primärvården gjordes av privata utförare. När patienter och anhöriga anmäler är andelen 34 procent.

Det finns även tecken på att det kan förekomma slarv med anmälningar i länen Örebro, Gävleborg och Halland, enligt Dagens Nyheter.

Analyschefen Anna Hultin på Ivo är bekymrad över att allvarliga vårdskador inte anmäls.

– Lex Maria handlar ju om att hitta problem i systemen och därmed ta fram åtgärder för att allvarliga händelser i vården inte ska återupprepas, säger hon till tidningen.

I fjol gjorde vården 2 311 lex Maria-anmälningar. Samtidigt lämnade privatpersoner in 6 198 klagomål, enligt DN. I det räknas till exempel även tandvårdsärenden in.

TT

Ämnen i artikeln:

Lex Maria

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev