Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Privatläkare slåss för ersättningsetablering

Publicerad: 19 februari 2008, 10:46

Om regeringen inte återinför ersättningsetablering för privatläkare kommer ytterligare en miljon patientbesök att behöva skötas av den offentliga vården inom tio år. Det hävdar Privatläkarföreningen.


Svenska privatläkarföreningen har genomfört en enkät bland sina 1 200 medlemmar om deras pensionsplaner för att få reda vad som skulle hända om regeringen backar från löftet om att återinföra ersättningsetablering för privatpraktiker.

Privatläkarföreningen skriver i ett pressmeddelande att det inom tio år endast återstår en femtedel av nu praktiserande privatläkare, och att 400 har gått i pension redan om två år.

Får inte de äldre privatläkarna möjlighet att överlåta sina mottagningar till yngre kollegor kommer det att innebära att hundratusentals patienter inom ett fåtal år står utan sin fasta läkarkontakt. Upp till en miljon läkarbesök om året kommer i stället att få hanteras av en redan hårt belastad offentlig primärvård, skriver Privatläkarföreningen.

Ersättningsetableringen, rätten för privatpraktiker att överlåta sina verksamheter, avskaffades av den socialdemokratiska regeringen år 1994. När den borgerliga regeringen tillträdde 2006 utlovades att ersättningsetableringen skulle återinföras, men regeringens proposition i ärendet har skjutits på framtiden efter att EU-kommissionen har kommit med invändningar om att systemet strider mot EU-fördraget om fri konkurrens.

EU-kritiken kan enligt Privatläkarföreningen leda till att hela det svenska taxesystemet rivs upp.

– Ja, i värsta fall. Det här är en ödesfråga som kan knäcka oss, sade Privatläkarföreningens ordförande Gunnar Welander, när Dagens Medicin intervjuade honom efter att EU:s ställningstagande blev känt i januari.

Relaterat material

EU-tvist hotar taxeläkare

Privatpraktiker: "Det här kommer som ett dråpslag"

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev