Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Allmänmedicin

Privatläkare vägrar att sköta strejkandes jobb

Publicerad: 24 April 2008, 13:28

Landstinget Västmanland vill att privata husläkarmottagningar ska hjälpa till och täcka upp för strejkande sjuksköterskor. Men läkarna anser att det skulle vara strejkbryteri.


Det är i ett mejl till de privat drivna familjeläkarmottagningarna som närsjukvårdsdivisionen i Landstinget Västmanland skriver: ”Nu är vi i en akut krissituation och behöver därför höra i vilken utsträckning ni kan hjälpa oss!”

Bakgrunden är bland annat att landstingets hälso- och sjukvårdsupplysning på grund av strejken kommer att stänga från och med i morgon, fredag. Landstinget Västmanland vill nu ha hjälp med all jourverksamhet som utförs av distriktssköterskor, hemsjukvårdsinsatser dagtid och förstärkning av resurser på landstingets jourcentral.

Den sista uppgiften anser de privatläkare som Dagens Medicin har varit i kontakt med vara okej, eftersom det handlar om att patienttrycket på jourcentralen med stor sannolikhet ökar och personalstyrkan då kan behöva vara större. Men när det gäller att hjälpa till med distriktssköterskejour och hemsjukvårdsinsatser får landstinget nej.

– Om vi skulle gå in i hemsjukvården så skulle det vara helt fel. Så kan det inte gå till, säger Jonas Sjögreen, familjeläkare vid Prima familjeläkarmottagning i Västerås.

Skulle det vara strejkbryteri?

– Att gå in i hemsjukvården skulle definitivt vara det.

Christina Jogér, divisionschef för närsjukvård och psykiatri i Landstinget Västmanland, ser inga sådana risker.

– Det finns ingen juridisk term som heter strejkbryteri och dessutom sker detta i dialog med Vårdförbundet, säger hon.

Christina Jogér betonar också att hennes förfrågan till de privata vårdgivarna inte syftar till att undvika strejkens totala effekter. I stället är målet att klara patientsäkerheten för en mindre grupp personer.

– Det handlar om att ge vård där den inte kan anstå och alltså om väldigt bestämda arbetsuppgifter, säger Christina Jogér.

Dagens Medicin har utan framgång sökt en kommentar från Vårdförbundet i Västmanland.

Läs också: Vårdförbundet stödjer arbetsgivaren Läs mer om Vårdförbundets lönestrid. Klicka här.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev