Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Professorer varnar för tillsatt fosfat

Publicerad: 9 december 2013, 07:36

Livsmedelsindustrin bör tydligt redovisa mängden tillsatt fosfat i sina produkter, anser professorer och läkare som uppmanar till större vaksamhet för tillsatt fosfat i livsmedel.


En studie som blev mycket omskriven i november pekade på en koppling mellan ökad risk för att dö i förtid och högt intag av fosfor.

Nu skriver professorer, läkare och dietister på Svenska Dagbladets debattsida att raffinerade och bearbetade produkter som innehåller fosfattillsatser bör väljas bort. De påpekar att det ofta går att läsa om produkter innehåller tillsatt fosfor eller dess salt fosfat, men inte i vilken mängd.

EU är på väg att begränsa användningen av tillsatt fosfat i olika marinerade produkter, vilket debattörerna välkomnar. Men de framhåller att fosfater tillsätts i många andra livsmedel och att det är svårt att ge generella råd om vilka livsmedel som innehåller fosfat. Exempelvis kan läsk, juice, frusna grönsaker och charkprodukter innehålla tillsatt fosfat.

Fosfat är nödvändigt för kroppen, men debattörerna pekar på att det blir överskott med den mängd som tillsätts i livsmedel i dag och de lyfter fram att flera studier visar på samband mellan höga fosfatnivåer i kroppen och ökad risk för hjärt-kärlsjukdom. Särskilt hos njursjuka personer är riskerna med höga fosfatnivåer höga.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev