Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Psoriasis kan läka ut

Publicerad: 8 juli 2015, 06:07

Foto: ThinkStock

Sjukdomen psoriasis är inte alltid kronisk, visar en ny studie gjord vid Karolinska institutet. I vart tionde fall läkte sjukdomen ut av sig själv.


Ämnen i artikeln:

PsoriasisKarolinska institutet

I studien följdes 750 patienter under 15 år. Och det visade sig alltså att var tionde patient blev av med sjukdomen. Med fortsatt forskning går det kanske att ringa in vilka som drabbas lindrigt respektive svårt.

– Vi hoppas kunna förutspå till exempel vilka som får ont i lederna av sin psoriasis, så att man tidigt kan sätta in behandling, säger professor Mona Ståhle till TV 4 Nyheterna.

De preliminära resultaten av data presenteras på en stor internationell konferens i Stockholm med start i morgon.

– Den samlar hudläkare och reumatologer, och det blir helt enkelt en uppdatering av kunskapsläget om psoriasis ur olika vinklar, säger Mona Ståhle.
Hon beskriver psoriasis som en komplex sjukdom.

– Psoriasis är antagligen många olika typer av sjukdomar, och vi försöker nu reda ut de olika varianterna.

Mona Ståhle, som också är överläkare på Karolinska sjukhuset och förtroendeläkare för Psoriasisförbundet, konstaterar att WHO numera klassar psoriasis som en svår sjukdom, vilket har stor betydelse för patienterna:

– Psoriasis har gått från en sjukdom som setts som kosmetisk till att nu erkännas som en sjukdom som kan påverka en människas liv på ett genomgripande sätt.

Fakta Psoriasis

Psoriasis är en ärftlig sjukdom som kan drabba både hud och leder.
Mellan 250 000 och 300 000 personer i Sverige har någon form av psoriasis. Hälften får sjukdomen i unga år.

Psoriasis har länge setts som en hudsjukdom, men det kan finnas kopplingar mellan psoriasis och ledbesvär, mag- och tarmbesvär, ögonsjukdomar samt hjärt- och kärlsjukdomar.

Källa: Psoriasisförbundet

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev