Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

”Psoriasis orsakar en enorm psykologisk påfrestning”

Publicerad: 13 juli 2015, 10:59

Foto: Karin Svens

Hallå där Peter van de Kerkhof, professor i dermatologi och ordförande i vetenskapskommittén för IFPA world psoriasis and psoriatic arthritis conference 2015, som i år hölls i Stockholm.


Ämnen i artikeln:

Psoriasis

Vad har varit det mest intressanta med årets möte?

– IFPA-mötet är mycket speciellt eftersom både praktiserande läkare, forskare och patientorganisationer deltar. Det ger ett speciellt utbyte mellan grupper som annars sällan möts.

Vad är nästa stora genombrott inom dermatologiforskningen, tror du?

– De nya IL 17-hämmarna som är under utveckling har visat mycket goda resultat. Dessa substanser kommer förmodligen att bli ett nytt genombrott i behandlingen av olika psoriasissjukdomar.

Ett annat framtidsområde är att kunna förutsäga utvecklingen av sjukdomen i varje patient, för att på bästa sätt kunna behandla sjukdomen. Eftersom psoriasis och psoriasisartrit är så olika i olika patienter behöver vi utveckla vår kunskap inom detta område. Det hoppas jag att den omfattande forskningen om biomarkörer kommer att bidra med.

Den heliga gralen inom psoriasisforskningen är att hitta en behandling som helt tar bort sjukdomen och att patienten på så sätt kan slippa en livslång behandling.

Varför blev du själv intresserad av psoriasisområdet?

– Jag blev intresserad eftersom sjukdomen är så komplex , med många medföljande sjukdomar, såsom psoriasisartrit, njurproblem, diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. Dessutom orsakar psoriasis och psoriasisartrist en enorm psykologis påfrestning som i mycket stor omfattning försämrar människors livskvalitet, bland annat genom att orsaka depressioner.

Interleukin 17, IL 17

Interleukiner är en grupp proteiner som oftast ökar immunförsvarets aktivitet. Eftersom psoriasis är en immunologisk sjukdom har effekter av flera olika interleukiner undersökts och IL-17-hämmare har visat sig ge den hittills bästa effekten mot sjukdomen.

IL-17-hämmare under utveckling är secukinumab (Novartis) och ixekizumab (Eli Lilly). Brodalumab (Amgen) stoppades efter fas II efter självmordstankar hos patienterna.

Andra interleukinhämmare under utveckling är till exempel guselkumab (IL-23).

KARIN SVENS

Ämnen i artikeln:

Psoriasis

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev