Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Psoriasismedicin kan ge färre benskador

Publicerad: 16 mars 2016, 19:00

Nedbrytningen av ben kopplas till ett signalämne som är drivande vid psoriasis, enligt ny forskning.

Foto: Thinkstock

Att minska inflammation vid psoriasis med läkemedel verkar även förhindra att skelettben förstörs, enligt en ny studie i tidskriften Science Translational Medicine.


Ämnen i artikeln:

Psoriasis

Sjukdomen psoriasis kännetecknas av en kronisk inflammation som påverkar flera olika organ i kroppen. Bland annat kan skelettet förstöras av inflammationspåslaget, och nu antyder en studie att nedbrytningen av ben kopplas till ett signalämne som är drivande vid psoriasis, interleukin 17A.

Som Dagens Medicin tidigare rapporterat har det kommit flera kraftfulla behandlingar mot sjukdomen som inriktas på att hämma signalämnet. Och nu menar en internationell forskargrupp att samma terapi möjligen kan användas för att förhindra benskador hos patientgruppen.

Forskarna har studerat vävnadsprover från 50 patienter med psoriasis, och fann att de hade höga nivåer av interleukin 17A i blodet samt defekta skelettben. Detta jämfört med friska kontrollpersoner.

De utförde även försök på djur som visade att möss med psoriasisliknande hudutslag utsöndrade interleukin 17A i blodet. De hade även en försämrad produktion av skelettben, men när samma djur behandlades med IL-17A-hämmare återgick benbildningen till det normala.

En av forskarnas teorier är att signalämnet hämmar aktiviteten hos benuppbyggande celler, osteoblaster.

Läs mer i abstract:

Özge Uluckan med flera. Chronic skin inflammation leads to bone loss by IL-17 mediated inhibition of Wnt signaling in osteoblasts. Science Translational Medicine, publicerad online den 16 mars 2016. Doi: 10.1126/scitranslmed.aad8996 

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Psoriasis

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev