lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Rådgivning om rökning minskar

Publicerad: 20 november 2018, 15:14

Foto: Photos.com

Primärvårdens sjunkande stöd till patienter som röker och dricker är oroande, menar Socialstyrelsen i en ny rapport. Samtidigt ökar stödet för hantering av andra ohälsosamma levnadsvanor.

Ämnen i artikeln:

Socialstyrelsen

Sedan 2014 har andelen patienter som fått hjälp att sluta röka minskat i primärvården. En utveckling som är bekymmersam med tanke på att rökning är den levnadsvana som är kopplad till störst hälsorisker, menar Socialstyrelsen.

Rapporten visar också att stöttningen för patienter med riskbruk för alkohol är oförändrad sedan 2014, medan stödet för personer med måttliga alkoholvanor har ökat en aning sedan 2013. Myndigheten vill dock att fler ska få hjälp, och ser därför även på denna trend med oro. Återigen hänvisas det till forskning som hävdar att mindre mängder alkohol kan vara skadligt för hälsan.

Desto bättre ser det ut för de patienter som har ohälsosamma matvanor och som borde röra på sig mer. För 3,5 procent av besökarna i primärvården under 2017 gjordes det insatser för att förändra deras matvanor och 5 procent av patienterna fick råd om mer fysisk aktivitet. Jämfört med 2013 är det en ökning på drygt 2 respektive 1,5 procentenhet.

I rapporten framgår det också att fler män än kvinnor får hjälp med att bryta sina vanor.

Det förklarar Socialstyrelsen delvis med att de manliga grupperna har observerats som större. Men det mesta tyder dessutom på att hjälpen som erbjuds från primärvården fördelas ojämlikt mellan könen.

I ett regionalt perspektiv sticker Region Norrbotten ut i positiv bemärkelse för råd och samtal under 2018, oberoende av ohälsosam levnadsvana. För Landstinget i Kalmar län är läget mer oroväckande, då landstinget har idel bottenplaceringar och positionerar sig sist i kategorin ”otillräcklig fysisk aktivitet” och ”riskbruk av alkohol”.

ADAM WENELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev