Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Regeringen får igenom ändrad vårdgaranti

Publicerad: 24 april 2018, 14:51

Foto: Adam Wrafter/Bildbyrån

Regeringen får stöd i riksdagen för sitt förslag att ändra vårdgarantin i primärvården. Inom tre dagar ska en första medicinsk bedömning göras – men det behöver inte vara av en läkare.


Ämnen i artikeln:

PrimärvårdAnna Nergårdh

Den nya garantin om en medicinsk bedömning ska ske av läkare eller "annan legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal inom primärvården". Enligt den nu gällande vårdgarantin ska vårdsökande med behov få träffa en läkare inom sju dagar.

Det nya lagförslaget bygger, som Dagens Medicin skrivit tidigare, på Anna Nergårdhs delbetänkande från utredningen God och nära vård.

Centern har kritiserat förslaget för att det tar bort garantin att det är just en läkare man ska få träffa. Partiet reserverade sig i socialutskottet, liksom Sverigedemokraterna. Men Alliansen var splittrad, och övriga partier stödjer regeringens förslag.

Enligt regeringen innebär ändringen att vårdgarantin blir behovsstyrd. Den medicinska bedömningen ska ges på det sätt som ger patienten störst värde och tillfredsställer patientens behov av förståelig information.

Relaterat material

Skarp kritik mot ny vårdgaranti i primärvården

Regeringen går vidare med Nergårdhs förslag

TT/DAGENS MEDICIN

Ämnen i artikeln:

PrimärvårdAnna Nergårdh

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev