Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Regeringen går vidare med Nergårdhs förslag

Publicerad: 13 december 2017, 10:27

Regeringen går vidare med lagförslag kring delar av innehållet i Anna Nergårdhs utredning ”Samordnad utveckling för god och nära vård”.


På dagens regeringssammanträde beslutar regeringen att gå vidare med förslag från det delbetänkande som Anna Nergårdh lämnade i juni. I delbetänkandet föreslog hon en professionsneutral vårdgaranti där patienterna garanteras en bedömning inom tre dagar. Enligt förslaget är det primärvården som får avgöra vilken profession som är bäst lämpad att göra den medicinska bedömningen. En bedömning som enligt förslaget skulle kunna ske både vid ett fysiskt besök eller på distans vid ett digitalt vårdbesök.

Innehållet i den lagrådsremiss som regeringen nu beslutar om är ännu inte offentligt. Men när Anna Nergårdh presenterade sitt betänkande i somras uttalade sig socialminister Annika Strandhäll (S) positivt kring förslaget om en skärpt vårdgaranti. Hon bedömde att förslaget om tre dagars vårdgaranti var realistiskt.

– De förslag Anna Nergårdh nu lägger fram ligger väl i linje med det som har varit regeringens linje sen vi tillträdde. Att skapa en mer nära vård för medborgarna när de be­höver det, sade Annika Strandhäll till Dagens Medicin i juni.

Nästa delbetänkande i Anna Nergårdhs utredning blir mer omfattande och ska presenteras i juni 2018. Då ska hon presentera ett förslag till nationellt uppdrag för primärvården. Utredningen ska då också lämna förslag på hur resurser kan överföras från sjukhusvården till primärvården och göra en analys av förslaget kring ändrade definitioner för öppenvård och slutenvård.

Relaterat material

Träff hjälper Nergårdh

Uppdelningen av vården utreds

Primärvården kan få förstärkt vårdgaranti

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev