Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Regeringen hoppade över lagrådsremiss

Publicerad: 21 november 2014, 13:32

Regeringsförslaget om att slopa tvångs-Lov är ett hafsverk, anser nu allianspartierna i riksdagens socialutskott.


– Det är också märkligt att det är vi i socialutskottet som måste begära att Lagrådet granskar förslaget. Det är en av de få gånger det inträffat under mina 13 år i riksdagen, säger Cecilia Widegren, Moderaternas socialpolitiska talesperson och ledamot i socialutskottet till Dagens Medicin.

I vanliga fall är det regeringen som inhämtar lagrådets synpunkter på de lagtekniska frågorna innan en proposition lämnas till riksdagen. Men i det här fallet ansåg socialdepartementet att det inte var nödvändigt, bekräftar sakkunnige Morgan Eklund för Dagens Medicin.

KD, C, FP och M är nu klara med sitt avslagsyrkande på socialminister Gabriel Wikströms (S) förslag om att landstingen inte längre ska vara tvungna att ha lagen om valfrihetssystem, Lov, i primärvården.

– I sak tycker vi att regeringen har helt fel, sjukvården blir inte bättre av det här. Men vi reagerar också mot det är så förtvivlat bråttom, säger Cecilia Widegren.

Patienternas nya valfrihet och företagens etableringsrätt ska tydligen avskaffas genom en kortfattad promemoria, inte efter någon ingående analys av hur systemet fungerar, skriver ordföranden Emma Henriksson (KD) och de andra gruppledarna.

– Regeringens egen granskningsmyndighet, Myndigheten för Vårdanalys, anser att remisspromemorian inte är ett fullgott underlag för ett ställningstagande, påpekar Emma Henriksson.

Allianspartierna hänvisar också till den övervägande negativa remissopinionen.

På torsdag, den 27 november, ska socialutskottet också ha en offentlig hearing i riksdagen om Lov-förslaget. Inbjudan går ut när som helst, enligt Cecilia Widegren.

Frågan ska behandlas i riksdagen den 17 december.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev