Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Regeringen inför strategi för demens

Publicerad: 24 maj 2018, 13:57

Utvecklingen med ökande medellivslängd är fantastisk men också förpliktigande, säger Lena Hallengren (S).

Regeringen har fattat beslut om att införa en nationell strategi för personer med demenssjukdom.


- Demens är en folksjukdom, säger äldreminister Lena Hallengren (S) på en pressträff på Silviahemmet på Drottningholm.

Socialstyrelsen får i uppdrag att utveckla en modell som ska bli standard för hur vården och omsorgen tar hand om demenssjuka. Personer med demens ska erbjudas rätt stöd under hela sjukdomsförloppet, säger Lena Hallengren.

- Vi lever längre och blir friskare. Medellivslängden ökar med tre och en halv timme per dygn. Det är en fantastisk utveckling men också en utveckling som förpliktigar, säger Lena Hallengren.

Mellan 20 000 och 25 000 personer insjuknar varje år i en demenssjukdom. I den nationella strategin vill regeringen hålla ihop de insatser som görs och se till att de sker på ett mer systematiskt sätt. I den ingår också kompetensutveckling för personal inom äldreomsorgen, och något som äldreministern kallar ”välfärdsteknik” med exempelvis mobila larm, applikationer i surfplattor och gps i klockor.

Lena Hallengren nämner också att stödet för anhöriga och närstående ska bli bättre så att de kan känna sig trygga när en förälder blir sjuk.

- Socialstyrelsen får i uppdrag att hantera och följa upp den här demensstrategin. Den ska fungera som ett stöd för kommuner och landstig i deras utvecklingsarbete, både på kort och på lång sikt.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev