Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Regeringssatsning på utökad <BR>företagshälsovård avbryts

Publicerad: 2 mars 2009, 12:56

Regeringens satsning på att låta företagshälsovården bedriva primärvård blev en flopp. Nu avbryts projektet.


Planerna på att bygga ut företagshälsovården lanserades i budgetpropositionen hösten 2007. Syftet var att förbättra rehabiliteringen genom att låta företagshälsovården komma in tidigare i sjukskrivningsprocessen.

Totalt avsatte regeringen 1,7 miljarder kronor under tre år.

Som Dagens Medicin rapporterade redan i maj förra året har landstingen varit kallsinniga till att låta företagshälsovården ta över primärvård. Nu står det klart att hela satsningen avbryts, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion.

– Landstingen har inte tyckt att det har fungerat bra med de vårdval som man nu genomför och hälsovårdsbranschen var inte heller intresserad av att ha det fulla vårduppdraget, säger Roger Molin, biträdande chef på avdelningen för vård och omsorg vid Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

Lars Hjalmarsson, vd för branschorganisationen Svensk företagshälsovård, vill däremot lägga huvudansvaret för den misslyckade satsningen på landstingen.

– Man har fullt upp med att införa vårdvalssystem. Sedan finns ett slags huvuddoktrin inom primärvården om att man ska ta emot hela befolkningen. Man ska gå dit och ingen annanstans, säger han till Ekot.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev