Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Region får betala skadeavgift för tilläggsavtal

Publicerad: 18 februari 2015, 14:29

Västra Götalandsregionen har fått ett meddelande från Konkurrensverket om att regionen ska betala en obligatorisk upphandlingsskadeavgift.


Skälet till att regionen ska betala är att den enligt en dom från kammarrätten har ingått en otillåten direktupphandling.

Företaget Apotekstjänst, som levererar dosläkemedel till Västra Götalandsregionen, krävde 2013 ett förskott och extra ersättning utöver vad man hade begärt i upphandlingen för sina leveranser. Regionen gick med på kraven, vilket fick Apoteket AB att ta fallet till rätten då det statliga företaget ansåg att de nya avtalen inte hade skett på ett korrekt sätt.

I december i år bedömde kammarrätten att en otillåten direktupphandling hade skett, men att kontraktet fick bestå av tvingande hänsyn till allmänintresse. Med andra ord ansågs det för riskfyllt att avbryta avtalet. Då det bedömts att det skett en otillåten direktupphandling är Konkurrensverket skyldigt att lämna in en ansökan till förvaltningsrätten om att regionen ska betala en avgift i skadestånd, vilket myndigheten nu har informerat regionen om att den kommer att göra.

Enligt lagen om offentlig upphandling kan avgiften vara allt mellan 10 000 kronor och tio miljoner kronor. Den kan dock inte överskrida tio procent av kontraktsvärdet.

– Det skiljer väldigt mycket från fall till fall hur stor avgiften blir och vi har ännu inte fastställt hur stor avgift vi kommer att yrka i det här fallet, säger Björn Larsson, sakkunnig vid Konkurrensverket, till Dagens Medicin.

Senast i mitten av juli ska Konkurrensverket skicka in ansökan om skadeavgiften till förvaltningsrätten i Göteborg. Avgifter som betalats ut för upphandlingen som inte har gått rätt till ska betalas till staten.

Relaterat material

Apoteket AB tar tillbaka dos i väst

Apotekstjänst stämmer landsting på miljoner

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev