Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Region Gävleborg polisanmäler hyrläkare

Publicerad: 11 januari 2019, 13:02

Foto: Thinkstock

Läkaren ska ha skrivit ut bland annat Botox till patienter utan medicinsk motivering. Nu gör Region Gävleborg en polisanmälan om bedrägeri.


Ämnen i artikeln:

Region GävleborgLäkemedel

Det var vid en granskning av läkemedelsfakturor som regionen upptäckte förskrivning av Botox för närmare en halv miljon kronor till flera patienter bosatta utanför länet under förra våren. Förskrivningar som det inte verkar finnas någon medicinsk förklaring till.

– Det rör sig om ett läkemedel som vi normalt inte förskriver inom primärvården, förskrivning sker i mycket speciella fall av till exempel muskelkramp eller migrän inom sjukhusvården, säger Börje Svensson, chefläkare i Region Gävleborg i ett pressmeddelande. Det är väldigt dyrt och används också inom skönhetsvård för att släta ut rynkor. Vi har gjort en utredning och bedömer att det inte finns en medicinsk förklaring till läkarens agerande.

Hyrläkaren, som arbetade på flera hälsocentraler i länet, ska också ha skrivit ut läkemedel mot hjärtsvikt för 30 000 kronor till en person bosatt utanför länet, men journalanteckningar saknas.

Läkaren har polisanmälts misstänkt för bedrägeri och har fått avsluta sitt uppdrag för Region Gävleborg.

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Region GävleborgLäkemedel

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev