Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Region Skåne ger mindre pengar till nya vårdcentraler

Publicerad: 30 juni 2009, 12:21

ALMEDALEN: Allmänläkare som vill starta egen vårdcentral har det tuffast i Skåne. Det visar en undersökning från Vårdföretagarna.


Landstingen är i full färd med att införa vårdvalssystem. Vilka insatser eller vilken vård som ger ersättning skiljer sig åt mellan olika landsting, vilket kan göra det svårt för den som vill starta en vårdcentral att se hur stora intäkterna kommer att bli. I Skåne har kritiken bitvis varit hård mot alltför snåla ersättningar, och ett antal privata vårdgivare har valt att arbeta vidare på gamla vårdavtal i stället för att gå in i vårdvalet.

Nationalekonomen och konsulten Johan Kreicbergs har nu på uppdrag av Vårdföretagarna undersökt hur ersättningssystemen i de tre storstadsregionerna påverkar intäkterna – alltså var man som företagare kan tjäna bäst. Under ett seminarium på tisdagsförmiddagen presenterade han preliminära siffror som visar att ersättningen i Skåne är knappt 15 procent lägre än i Stockholms läns landsting och drygt 5 procent lägre än i Västra Götalandsregionen.

- Det bör betyda att det är svårare att bedriva primärvård där, sade Johan Kreicbergs, som stödde påståendet med statistik som visar att antalet privat drivna vårdcentraler är lägre i Skåne än i Stockholm och Västra Götaland.

Region Skånes förklaring till den relativt låga ersättningen till primärvården är att man i Skåne historiskt har utfört en stor del av öppenvården vid sjukhuset och att man därför lagt mindre pengar på vårdcentralerna.

Roger Molin, biträdande chef för avdelningen för vård och omsorg vid Sveriges Kommuner och Landsting tycker att perspektivet att det är svårt att starta vårdcentral är fel.

- Hur svårt kan det vara? 25-30 procent av primärvården i landet drivs i dag i privat regi och det kommer att bli väsentligt mer. Då tycker jag att det är att göra det till ett lite väl stort problem att tala om var det är svårast att etablera sig, sade Roger Molin.

Han betonade att vi i dag befinner oss i ett läge där alla söker efter det ”perfekta” vårdvalssystemet.

- Den riktigt stora frågan är: Vad är bäst? Svaret på det har vi först när vi kan se de medicinska utfallen från de olika landstingen och sådana bör inte ligga alltför långt borta i tiden, sade Roger Molin.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev