Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Region Sörmland behöver 40 nya allmänläkare

Publicerad: 14 januari 2020, 13:13

Ett listningstak i Region Sörmland på 1 500 per allmänläkare kommer kräva 40 nya specialister enligt en analys.

Foto: Pär Bäckström/Bildbyrån

Om det listningstak som regionstyrelsen i Sörmland har röstat igenom ska bli verklighet, behövs ytterligare specialister i allmänmedicin.

Ämnen i artikeln:

Region SörmlandLäkarförbundet

Petra Hedbom

petra.hedbom@dagensmedicin.se


Av planen, som Läkartidningen rapporterat om, framgår att ett listningstak på 1 500 patienter per färdig specialist i allmänmedicin, ska införas som ett dimensioneringsmått för regiondrivna vårdcentraler. Ett dimensioneringsmått innebär att det är ett tak som sätts utifrån hela vårdcentralen och inte utifrån enskilda läkare. Detta eftersom patienternas vårdtyngd kan skilja sig mycket åt.

Läkare som gör sista året på sin specialistutbildning inom allmänmedicin får ett tak på 800 patienter och andra utbildningsläkare får ett tak på 200.

Genomförandeplanen har tagits fram av tjänstemän i Region Sörmland och antagits av regionstyrelsen. 2024 ska taket finnas på samtliga av regionens egendriva vårdcentraler. Dagens Medicin har skrivit om frågan tidigare.

För att klara detta har tjänstemännen beräknat att det krävs ytterligare 40 specialister i allmänmedicin utöver de 100 som finns i dag. Dessutom behövs ytterligare ST-platser.

En del av finansieringen görs genom patientavgifterna som återinfördes i år, en annan del genom att minska kostnader för hyrpersonal.

Distriktsläkarföreningen i Sörmland är positiv till genomförandeplanen. Men Hanna Sundström, ledamot i föreningen, säger till Läkartidningen det är viktigt att inte man inte drar ner på hyrpersonalen för snabbt, innan fast personal har rekryterats.

– Då riskerar vi att förlora fler läkare än vi vinner, säger Hanna Sundström.

Genomförandeplanen finns på Region Sörmlands webbplats.

Relaterat material

SKR ska kartlägga listningstak

Sörmland återinför patientavgifter

Socialministern lovar listningstak

Sörmland inför listningstak

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev