söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Region utreder läkarvård via länk till Bolivia

Publicerad: 18 januari 2018, 11:54

Anna Granevärn, primärvårdschef i Region Jämtland Härjedalen.

Foto: Andreas Larsson

En läkare i Region Jämtland Härjedalen har bedömt patienter via videolänk från Sydamerika.

Ämnen i artikeln:

Region Jämtland HärjedalenDigital vårdÖstersunds sjukhus

Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


Hammarstrands hälsocentral i östra Jämtland har under flera års tid inte haft några fast anställda läkare. När Region Jämtland Härjedalen nyligen hittade en läkare för en fast anställning ingick det i överenskommelsen att läkaren delvis skulle jobba fysiskt vid hälsocentralen, delvis på distans från Bolivia.

– Vi har sedan tidigare utvecklat virtuella akutrum för vård på distans, säger Anna Granevärn, primärvårdschef i Region Jämtland Härjedalen, till Dagens Medicin.

Merparten av det arbete som läkaren har utfört på distans har varit av administrativ karaktär då han som enda fast anställda läkare på hälsocentralen varit medicinskt ledningsansvarig läkare och därmed ansvarig för olika lokala rutiner, förklarar hon.

Hur många konkreta patientkontakter har det rört sig om?

– Några enstaka, mindre än en handfull, säger Anna Granevärn.

Hon säger att tidsskillnaden mellan Sverige och Bolivia även gjort det möjligt för sjuksköterskor i regionens kommuner att få kontakt med läkaren i Bolivia efter att hälsocentralen i Sverige har stängt. Något som också setts som en fördel när läkaren anställdes.

Nu har dock frågan om det är lagligt för regionen att överföra journaluppgifter till tredjeland kommit upp varför det tillsatts en intern utredning. Utredningen väntas lämna ett preliminärt första besked i slutet av nästa vecka.

Men utredningen var alltså inte gjord när ni bestämde er för att anställa läkaren?

– Nej, men vi bedömde att det var säkert då läkaren varit inloggad med SITHS-kort och uppkopplad via VPN. All patientinformation är också krypterad, säger Anna Granevärn.

Östersunds sjukhus, i samma region, har sedan tidigare kontakt med radiologer i Australien för granskning av röntgenbilder under jourtid och Anna Granevärn känner även till att en läkare som arbetat från sin semesterbostad i Spanien, som eftersom det ligger i EU inte räknas som tredjeland. Men utöver det aktuella fallet känner hon inte till något liknande upplägg där läkare arbetat från tredjeland.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev