tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Region vill göra fler trafikmedicinska bedömningar

Publicerad: 8 januari 2016, 10:55

Foto: Thinskstock

Kronobergs trafikmedicinska team erbjuder nu andra landsting att ta del av deras bedömningar i fall när det är tveksamt om en person bör få behålla körkortet.


Inom Region Kronoberg finns tvärprofessionella team som tar ställning till om personer ska få behålla körkorten eller inte. Nu erbjuder regionen den tjänsten även till andra landsting. Enligt Therése Adrian, avdelningschef på regionens trafikmedicinska enhet, kommer det att ske till självkostnadspris.

– Vi vill att fler ska få en rättssäker bedömning och vi har specialkompetens inom det här området, säger hon till Dagens Medicin.

Kan inte läkarna som behandlar patienterna själva göra den bedömningen?

– I de allra flesta fallen kan de, men i de tveksamma fallen går det bra att skicka remiss till oss. Vår psykolog och vår arbetsterapeut gör bland annat kognitiva tester och prövar uppmärksamhet och reaktionsförmåga och så gör våra läkare med särskild kunskap inom det här området bedömningar. Vi gör till exempel inga syntester utan vi prövar i de fall där det är svårt att avgöra om en sjukdom eller en skada gör att en person inte bör få köra bil.

Therése Adrian menar att det kan vara skönt för läkaren som har patientkontakten att inte själv ta ställning till om patienten ska få behålla körkortet.

– Det kan vara en fördel om vi gör den bedömningen och skriver till Transportstyrelsen. För den läkare som patienten går till är ett avslag inget roligt besked att behöva ge.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev