fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Rekordmånga abstracts på årets Eular

Publicerad: 14 juni 2017, 07:50

Foto: Thinkstock

Hur målstyrda terapier används på bästa sätt och nya behandlingar i form av Jak-hämmare står på schemat under årets upplaga av reumatologikongressen. I dag startar mötet i Madrid.

Ämnen i artikeln:

EULARReumatoid artrtitReumatismGikt

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


Eular är en kongress där de vetenskapliga bidragen blir allt fler. I år har man slagit nytt rekord.

– Över 4 800 abstracts har inkommit och många håller en väldigt hög kvalitet. Det är extra roligt att materialet numera täcker en större del av världen. Vi får in allt fler abstracts från exempelvis Kina, Afrika och Sydamerika, säger Ingemar Petersson som är professor och forskningschef vid Skånes universitetssjukhus.

Han är en av två svenskar som sitter med i årets planeringsgrupp av Eular. Den andra personen är Christina Helging Opava, professor i sjukgymnastik vid Karolinska institutet.

Ett hett ämne under årets kongress är Jak-hämmarna. Det är en läkemedelsklass i tablettform mot reumatoid artrit. I dag har två Jak-hämmare godkänts av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA: Xeljanz (tofacitinib) och Olumiant (baricitinib).

– Det är spännande att vi fått en helt ny generation av läkemedel vid reumatoid artrit. Tidigare har ju patientgruppen varit hänvisade till biologiska läkemedel i injektionsform. Under årets möte kommer Jak-hämmarna presenteras på bred front, säger Ingemar Petersson.

Även gikt står i fokus under mötet. Det är en sjukdom som kännetecknas av svåra ledinflammationer till följd av förhöjda urinsyranivåer i blodet. Förekomsten av gikt ökar runt om i världen, och på mötet kommer bland annat en svensk studie presenteras som berör trender och kostnader för gikt.

– I dag är det inte så många reumatologer som träffar patienter med gikt eftersom majoriteten sköts via primärvården. Fast det finns ett starkt ökande intresse för sjukdomen bland reumatologer – det märks tydligt under Eular, säger Ingemar Petersson.

Han berättar att årets vetenskapliga program innehåller flera andra guldkorn. Till exempel en svensk studie som handlar om kliniska biomarkörer vid osteoporos. Ingemar Petersson ser också fram emot två presentationer som utvärderar hur målstyrda terapier, så kallade treat to targets, fungerar bäst vid reumatoid artrit och spondylartrit. Den sistnämnda sjukdomen karaktäriseras av inflammationer i ledbanden mellan ryggkotorna.

Årets Eular kommer att besökas av fler än 14 000 personer från närmare 120 länder. Dessutom fyller kongressen 70 år, vilket kommer att uppmärksammas under dagens öppningsceremoni.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev