Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Reumatiker som drack alkohol fick mindre smärta

Publicerad: 28 juli 2010, 11:38

En ny studie stödjer nu att den som dricker alkohol har mindre risk för ledgångsreumatism. Studien visar också för första gången att reumatiker som dricker oftare har mindre smärtor och andra besvär.


Det är forskare vid University of Sheffield, Storbritannien, som undersökt alkoholvanor hos 873 personer med reumatoid artrit, ledgångsreumatism. De jämfördes med 1 004 friska personer.

Studiedeltagarna fick besvara en enkät om hur ofta de druckit alkohol den senaste månaden. De undersöktes av en sjuksköterska, röntgades och fick ge blodprover.

Resultaten publiceras i dag, onsdag, online i tidskriften Rheumatology. Dessa visar att de patienter som druckit alkohol oftast hade mindre symtom än de som aldrig eller sällan drack. Ju oftare patienterna drack alkohol, desto mindre inflammation, ledsvullnad, smärta och funktionsnedsättning hade de.

Forskarna fann också att de som inte drack alkohol alls hade fyra gånger högre risk att utveckla reumatoid artrit, RA, jämfört med dem som drack mer än tio dagar per månad.

Studien är inte den första att visa på det kontroversiella sambandet mellan alkohol och RA. Redan förra året kunde Lars Klareskog, professor i reumatologi vid Karolinska institutet i Solna, och hans kollegor i den så kallade Eira-studien slå fast att alkohol kan minska risken med 40–50 procent, skriver Svenska Dagbladet.

Tidigare i år presenterades ännu en studie vid reumatologkongressen Eular som tydde på samma sak, se länk här intill.

Forskarna bakom den nya studien pekar dock på att deras undersökning har vissa brister. Det var bara en månads alkoholkonsumtion som studerades, och mängden alkohol mättes inte.

– Dessa resultat är ändå mycket intressanta, kommenterar Lars Klareskog i Svenska Dagbladet.

Relaterat material

Alkohol kan skydda mot reumatiska sjukdomar

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev