Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Reumatoid artrit ett av tre vårdförlopp redo att införas

Publicerad: 19 maj 2020, 10:30

Foto: Getty Images

Landets regioner kan nu börja införa vårdförlopp inom reumatoid artrit, höftledsartros i primärvården, stroke och tia. Tre av de förlopp som är tänkta att gälla i hela landet har spikats.


Ämnen i artikeln:

SKR

Regerigen och Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, kom i fjol överens om att sammanhållna vårdförlopp vid komplexa och långvariga sjukdomar ska införas, med start i år. Coronaepidemin har bromsat arbetet och det gjorde att besluten om de sju vårdförlopp som först varit på remiss sköts upp.

Men med en månads försening togs i fredags beslut om tre vårdförlopp av den samordnande Styrgruppen i nationellt system för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård.

Vilken hastighet införandet av vårdförloppen i praktiken kommer att få under epidemin återstår att se. Steg ett är att varje region själv ska ta de formella beslut som krävs för införandet.

I vårdförloppen ska det till exempel framgå vilka utredningar som ska göras, vilken information som patienter ska få, vilka remisser som kan behövas och när vissa steg i vårdkedjan ska vara klara. Vårdförloppen gäller i hela landet och målet är en jämlik och effektiv vård vid komplexa och långvariga sjukdomar. Planerna på införande har mötts både av tummar upp och kritik.

För alla de tre vårdförlopp som nu införs – höftledsartros, reumatoid artrit samt stroke och tia ska vårdförloppen på sikt utvidgas. I dag omfattar de bara en del av vårdkedjan.

Relaterat material

Sömnapné med bland 15 nya vårdförlopp

Införandet av vårdförlopp bromsas

Snabb start av nya vårdförlopp kräver resurser

Tufft sjösätta standardiserat vårdförlopp

Lisa Blohm

Chefredaktör och ansvarig utgivare

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

SKR

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev