måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Reumatoid artrit kopplas till diabetes

Publicerad: 22 september 2020, 12:22

Inflammatoriska processer kan ligga bakom en eventuell koppling mellan reumatoid artrit och diabetes enligt brittiska forskare.

Foto: Getty Images

Reumatoid artrit kan öka risken att utveckla typ 2-diabetes enligt en brittisk översiktsstudie, som presenteras på diabeteskongressen EASD.

Ämnen i artikeln:

EASDDiabetes typ 2Reumatoid artrtit

PH


För två år sedan på EASD kom data från en observationsstudie som pekade mot att personer med diabetes har 70 procent högre sannolikhet att få reumatoid artrit än matchade kontrollpersoner utan diabetes. Nu kommer ytterligare data som tyder på att även det omvända gäller.

Det är brittiska forskare som sammanställt resultaten från ett flertal studier som tittat på incidensen av typ 2-diabetes bland individer med reumatoid artrit. Forskarnas slutsats är att i gruppen med reumatoid artrit är risken att utveckla typ 2-diabetes, 23 procent högre än i en kontrollpopulation utan diagnosen.

Forskarna skriver att fynden stöder idén om att inflammatoriska processer är en viktig del i uppkomst och utveckling av diabetes. Reumatoid artrit är en autoimmun och inflammatorisk sjukdom vilket skulle kunna ligga bakom den ökade risken, skriver de.

Eftersom det är en observationsstudie så kan forskarna inte säga något om det föreligger ett orsakssamband mellan de både diagnoserna. Forskarna uppmanar till utökad screening för diabetes hos patienter med reumatoid artrit.

Totalt ingick uppgifter om 1,5 miljoner individer i analysen. Resultaten presenteras som en poster på den pågående digitala EASD-kongressen.

Abstract:

Z. Tian med flera. The relation between rheumatoid arthritis and diabetes incidence: a systematic review and meta-analysis

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev