söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Riksrevisionen sågar Lov

Publicerad: 4 november 2014, 12:48

Lov har inte gett fler personer en fast läkarkontakt och ojämlikheter i hälsan består, enligt en kommande rapport från Riksrevisionen.


Riksrevisionen har granskat hur det står till med vårdutbudet och tillgängligheten inom primärvården och effekterna av lagen om valfrihetssystem, Lov, som blev obligatorisk 2010 i primärvården.

Enligt hälso- och sjukvårdslagen har alla invånare rätt till en fast läkarkontakt ­– en namngiven läkare att vända sig till i olika hälsofrågor. Förhoppningen var att den listning av patienter som ingår i vårdvalet och Lov skulle öka kontinuiteten.

Men förutsättningarna för att få en fast läkarkontakt har inte utvecklats under åren med Lov, uppger källor med insyn i Riksrevisonens utredning. En orsak är bristen på allmänläkare, särskilt i områden utanför de stora och mellanstora städerna.

Till grund för den delen av Riksrevisionens analys ligger bland annat bemanningsdata från Läkarförbundet och en fallstudie om diabetespatienter i Malmö.

Utvecklingen av vårdkonsumtionen inom primärvården och specialistsjukvården har studerats i Region Skåne och i Västra Götalandsregionen. En slutsats är att människor i socioekonomiskt väl utvecklade områden har fått en bättre tillgång till vård genom vårdvalet. Men det gäller inte äldre, personer med kroniska sjukdomar och andra med stora vårdbehov.

Ojämlikheten i tillgången på vård ska alltså inte ha minskat genom Lov, som bland annat inneburit att 200 nya vårdcentraler tillkommit under de senaste åren.

Enligt Dagens Medicins källor innebär Riksrevisionens rapport en skarp kritik av vårdvalet i primärvård. En kritik som sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) tagit del av och gjort honom än mer angelägen om att snabbt avskaffa tvånget för landstingen att ha Lov i primärvården.

Riksrevisionens rapport ska preliminärt presenteras den 11 november.

Relaterat material

Stopplag för sjukhus på gång

Bråttom med Lov-stoppet

Regeringen vill snabbstoppa etableringsfrihet

Vårdföretagarna: Slopad Lov ”hårt slag”

Vänsterpartiet vill avskaffa Lov i primärvården

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev