Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Riktlinjer i kortformat ska göra skillnad

Publicerad: 9 maj 2018, 04:00

De nya riktlinjerna tar upp vad ohälsosamma matvanor innebär och ger tips om hur man pratar med patienterna om det.

Foto: Thinkstock

För att underlätta arbetet med levnadsvanor i vården har Sveriges Kommuner och Landsting tagit fram en skrift med ett antal framgångsfaktorer.


Ämnen i artikeln:

SKRSocialstyrelsenFetma

Sju punkter och en checklista, i det formatet hoppas SKL att ­Socialstyrelsens nya nationella riktlinjer om prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor ska bli en integrerad del i vårdens arbete.

– Vi vet att det kan finnas ett glapp mellan riktlinjer och den praktiska var­dagen. Nu har vi samman­fattat de viktigaste punkterna till något som kan användas av verk­sam­hets­chefer och medarbetare ut i hälso- och sjukvården, säger Kerstin Troedsson på SKL som varit process­ledare för skriften.

I det 25 sidor långa dokumentet finns listat ett antal framgångs­faktorer för hur hälso- och sjukvården kan arbeta, både med prevention och med behandling av osunda levnadsvanor. Det finns faktarutor om vad som menas med ett riskbruk av alkohol och ohälsosamma matvanor, liksom tips vad som krävs av en medarbetare för att ta upp frågor om levnadsvanor på ett bra sätt. En punkt handlar om dokumentation och uppföljning och hur det kan göras på ett framgångsrikt sätt.

Kerstin Troedsson tror att det kan finnas en osäkerhet bland hälso- och sjukvårdspersonal om hur man ska ta upp livsstilsfrågor med patienterna.

– Men patienterna tycker ofta att det är självklart och vill prata om det. Osäkerheten kan grunda sig i okunskap om området, till exempel hur mycket alkohol man kan dricka innan det är ett riskbruk och vilka typer av stöd som finns att få till förändring.

Skriften Ohälsosamma levnadsvanor – Framgångsfaktorer för prevention och behandling blir klar i mitten av maj, lagom till de nya riktlinjerna som publiceras i juni.

Relaterat material

Samtal med friska ger effekt på hälsan

Stockholm satsar på riktade förebyggande insatser

Petra Hedbom

Teamledare

petra.hedbom@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

SKRSocialstyrelsenFetma

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev