Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Rössner: ”Lägg ner debatten om olika bantningsmetoder”

Publicerad: 26 februari 2009, 08:55

Rössner: ”Lägg ner debatten om olika bantningsmetoder”

Lägg ner kostdebatten. Det uppmanar professor Stephan Rössner efter den amerikanska studie som visade att alla bantningsdieter är lika dåliga. (Uppdaterad 27/2)


Mycket eller lite kolhydrater? Högfettsdiet eller ej? Det verkar inte hänga på bantningsmetoden för den som vill gå ner i vikt. Det viktiga är att minska på mängden mat.

I en studie som publiceras i New England Journal of Medicine i dag, torsdag, har forskare från bland annat Harvarduniversitetet i USA studerat fyra varianter av dieter och den effekt de har på viktnedgång.

Till studien rekryterades 800 personer mellan 30 och 70 år. De var överviktiga eller feta, med kroppsmasseindex mellan 25 och 40.

Deltagarna randomiserades till att följa en av fyra dieter. Två var lågfettsdieter med 20 procent fett, där den ena innehöll något mer proteiner och något mindre kolhydrater och den andra mindre proteiner och mer kolhydrater. Två var högfettsdieter med 40 procent fett och en viss skillnad i fördelningen av kolhydrater och proteiner.

Deltagarna fick också tillgång till rådgivning i grupp och individuellt under två år.

Efter sex månader hade deltagarna gått ner 6 kilo i genomsnitt, oavsett diet. De började dock gå upp i vikt igen efter ett år och när två år hade gått var den genomsnittliga viktnedgången för de 80 procent som fullföljt dieten 4 kilo. 14 till 15 procent av deltagarna hade förlorat minst 10 procent av sin ursprungliga kroppsvikt.

Forskarna drar slutsatsen att dieter som minskar antalet kalorier leder till en meningsfull viktnedgång, oavsett hur fördelningen av kolhydrater, fett och proteiner ser ut. De konstaterar också att det var viktigt att delta i rådgivningen i grupp - personerna gick ner 0,2 kilo per möte som de deltog i.

– Det här är precis det jag och flera med mig alltid hävdat, att det är energiunderskottet som spelar roll, inte om energin kommer från kolhydrater, proteiner eller fett, säger Stephan Rössner, professor i hälsoinriktad beteendeforskning och verksam vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Enligt honom är studien mycket välgjord och unik i sitt slag, inte minst på grund av att antalet deltagare är stort och uppföljningstiden är så lång.

– En sån här studie skulle vi aldrig ha råd att göra i Sverige.

Vad säger resultatet om den aktuella kostdebatten?

– Att man kan lägga ner debatten. Den visar klart att det inte är någon poäng att debattera eftersom vad det handlar om är att äta mindre och röra sig mer. Det är ingen chockerande nyhet, det har vi hävdat hela tiden, problemet är bara att feta människor inte tycker om att göra det. Det är lätt att säga, samtidigt lite oschyst eftersom många inte klarar av det på grund av sjukdom eller för att det känns obekvämt eller något annat.

New England Journal of Medicine 2009; 360: 859-873

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev