fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Ryggvärk borta inom ett år

Publicerad: 8 oktober 2009, 08:49

Många patienter med ryggsmärtor blev av med dem inom ett år, enligt en ny studie. Men patienter med hög sjukfrånvaro eller låg utbildning hade sämre prognos.


Australiensiska forskare har i en ny studie, som publicerats online i British Medical Journal, undersökt förloppet av långvarig ryggsmärta.

Forskarna studerade en subgrupp av 973 patienter som uppsökte primärvård med akut ryggsmärta. Subgruppen utgjordes av de 406 patienter som fortfarande hade smärta tre månader efter att de först sökt vård. Dessa följdes upp nio och tolv månader efter den första undersökningen.

Det visade sig att 35 procent av patienterna hade blivit av med smärtan efter nio månader och 41 procent efter ett år. Bland dem som inte hade blivit smärtfria var personer med tidigare sjukfrånvaro på grund av ryggsmärtor, hög invaliditetesnivå, hög intensitet när smärtan började, födda utanför Australien, låg utbildning och som lätt drabbas av kronisk smärta överrepresenterade.

Resultaten kan tolkas som att relativt många blir av med långvarig ryggsmärta. I en ledarkommentar i British Medical Journal påpekas dock att kronisk ryggsmärta ofta är episodiskt återkommande under livet och att det därför behövs studier med betydligt längre uppföljningstid än ett år.

Läs abstract:

British Medical Journal, publicerad online den 6 oktober

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev