Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

S: Fast läkare ska samordna all vård

Publicerad: 2 maj 2018, 06:19

Annika Strandhäll

Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Det ska bli lättare att få en fast läkare vid vårdcentralen — en doktor som har helhetsansvar för patienten även när andra läkare och kanske sjukhus dras in i vården.


Ämnen i artikeln:

Annika Strandhäll

Vallöftet kommer från Socialdemokraterna.

– Tanken är att alla som vill ska erbjudas en fast läkarkontakt i primärvården, en läkare som samordnar all vård som rör den enskilde och som har ett helikopterperspektiv, säger socialminister Annika Strandhäll (S).

Redan i dag kan man som patient kräva att få en fast läkare vid sin vårdcentral, men hon eller han har då bara ansvar för det som sker inom primärvården. I första hand ska äldre patienter få tillgång till det nya systemet.

– I grunden gäller det för alla, men i praktiken kommer det att ta tid att genomföra för alla. Därför vill vi att grupperna som har de största behoven — äldre, multisjuka och kroniker — ska stå först i kön, säger Annika Strandhäll.

En lagförändring krävs för att det nya fastläkarlöftet ska kunna uppfyllas, en ändring som Socialdemokraterna ska arbeta för under kommande mandatperiod. Enligt Strandhäll blir kostnaderna inte så stora.

– Det bör inte bli några automatiska, märkbara budgetära konsekvenser för staten, säger hon.

Socialdemokraterna vill också ”ta krafttag mot beroendet av hyrläkare” som ett led i att säkra rätten till fastläkare. ”Den med många vårdkontakter ska inte behöva träffa nya läkare varje gång”, skriver partiet i ett pressmeddelande.

TT

Ämnen i artikeln:

Annika Strandhäll

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev