lördag27 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

(S) och (KD) i luven på varandra om Lov

Publicerad: 12 november 2014, 10:10

Gabriel Wikström (S) sjukvårdsminister och Göran Hägglund (KD) partiledare och tidigare socialminister. Foto: Sören Andersson och Niklas Larsson/Bildbyrån.

Göran Hägglund (KD) tidigare socialminister och den drivande kraften bakom Lov mötte Gabriel Wikström (S), sjukvårdsminister, i en debatt efter Riksrevisionens sågning av Lov.


Tidigare har Göran Hägglund inte velat kommentera den mycket kritiska rapporten från Riksrevisionen som pekar på att Lov verkar tränga undan personer med stort vårdbehov, till förmån för friskare personer. Med start 2007 började Halland och fler andra landsting införa reformen som blev obligatorisk lag för alla landsting 2010.

Gabriel Wikström (S), ny som sjukvårdsminister, vill ändra lagen om valfrihet, Lov. I ett första läge handlar det om att avskaffa tvånget för landstingen att tillämpa Lov.

– I första hand handlar det om att inte tvinga landstingen att använda ett system med så stora brister. Den andra delen är att vi vill utreda hur systemet fungerar och hur vi kan använda det bättre, säger Gabriel Wikström i Sveriges Radio P1 Morgon.

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund går till angrepp och kallar ändringen för ett ”hafsigt arbete” av den nya regeringen. Han anser att Lov inte har fått tillräckligt lång tid på sig. Och vill gärna poängtera att tillgängligheten till vården har blivit större.

– Gabriel Wikström säger att han vill göra saker med den här rapporten i ryggen. Men utredningen säger att man ska utveckla vårdvalet – inte avveckla. Regeringen är paniskt rädd för allt som inte drivs i offentlig regi – påhejade av Jonas Sjöstedt, säger Göran Hägglund i P1 Morgon.

Gabriel Wikström tillbakavisar att regeringen är emot privata alternativ.

– Valfriheten är bra, det är inte det vi angriper, utan ett system som leder till att människor inte får vård efter behov.

Relaterat material

Tunga patienter väljs bort i Vårdvalet

”Flera tunga utvärderingar har pekat på att vårdkonsumtionen växt”

Sjukvårdsministern kör på med Lov-prop

”Vi behöver utveckla vårdvalet”

Riksrevisionen sågar Lov

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev