Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

S-utspel: Vårdval Stockholm leder till onödiga läkarbesök

Publicerad: 25 februari 2009, 08:59

S-utspel: Vårdval Stockholm leder till onödiga läkarbesök

Vårdval Stockholm tvingar läkare att ge onödig och okvalificerad vård medan sjuksköterskor trängs undan. Det hävdar socialdemokraterna i en kritisk rapport om vårdvalet som Dagens Medicin tagit del av.

Ämnen i artikeln:

Vårdval

Bilden som s ger i rapporten bekräftas av Elisabet Svensson, distriktsläkare och verksamhetschef vid Vårby vårdcentral i Stockholms läns landsting. Ett exempel är att den som ringer hennes vård­cent­ral uppmanas att komma direkt till den speciella öppna mottagningen för akuta infektioner.

– Det innebär att man själv får bestämma om man vill komma. Många är personer som har snuva och tidigare skulle de fått rådet att stanna hemma, säger Elisabet Svensson.

Men i Vårdval Stockholm, där varje besök hos läkare ger 485 kronor, är dessa patienter ytterst värdefulla eftersom de klaras av i rask takt. 20 stycken på tre timmar är målet som ger intäkter på nästan 10 000 kronor från landstinget.

– Det är den öppna mottagningen som gör att en annan läkare kan ta sig an de verkligt sjuka patienterna med flera dia­gnoser som tar längre tid. Den kollegan tar då ungefär sex stycken patienter på tre timmar.

Men blir inte den öppna mottagningen väldigt dyr för landstinget?

– Jo den är enormt kostnadsdrivande, men eftersom vi får ersättning per besök måste vi göra så här av ekonomiska skäl, säger Elisabet Svensson.

Stor ökning i svaga områden
När Vårdval Stockholm infördes höjdes den ersättning som vårdcentralerna får för läkarbesök, medan ersättningen för besök hos sjuksköterskor och undersköterskor lämnades oförändrad på 200 respektive 100 kronor. Kritikerna har hela tiden hävdat att detta skulle leda till att läkare får ta snabba okvalificerade fall medan sjuksköterskornas ofta mer folkhälsoinriktade arbetsuppgifter minskar, men statistik har saknats.

Nu har socialdemokraterna i Stockholms läns landsting räknat ut att antalet läkarbesök per besök hos sjuksköterskor och undersköterskor verkligen har ökat, och att denna ökning är speciellt stor i socioekonomiskt svaga om­råden, se även faktaruta.

– Det visar att läkare tvingas göra andra yrkesgruppers arbetsuppgifter för att vårdcentralerna ska överleva. Det gör mig bekymrad både för att kvaliteten på vården går ner när sjuksköterskors och undersköterskors kunnande inte tas till vara och för att det är samhällsekonomiskt vansinnigt, säger Dag Larsson (s), oppositionslandstingsråd i Stockholms läns landsting.

Är det inte bra att antalet läkarbesök ökar i de socioekonomiskt svagare områdena?

– Det har jag ingenting emot, men samtidigt visar vår rapport att personalen minskar på vård­cent­ralerna där och att det medicinska utvecklingsarbetet och det förebyggande arbetet helt avstannar.

Fler läkarbesök färre sjuksköterskebesök

Rapporten från socialdemokraterna omfattar de 76 offentligt drivna vårdcentralerna i Stockholms läns landsting. Den visar att antalet läkarbesök per besök hos sjuksköterska/distriktssköterska/undersköterska ökade från 2,4 till 2,7 mellan 2007 och 2008. I den grupp vårdcentraler som låg i de socioekonomiskt svagaste områdena var ökningen större, från 2,1 till 2,6, vilket motsvarar en uppgång med 24 procent.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev