Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

S: Vårdvalet i Stockholm är inte förenligt med lagen

Publicerad: 2 juli 2009, 13:47

ALMEDALEN: Både regeringen och oppositionen förespråkar vårdval. Trots det blev det en bitvis tuff debatt när Ylva Johansson (s) och Tobias Nilsson (kd) drabbade samman på onsdagen.


- Vårdval är bra. Men när nu socialcheferna i Stockholm slår larm om att vårdvalet är en katastrof måste man fråga sig om inte systemet i Stockholm står i strid med huvudportalen i hälso- och sjukvårdslagen om prioritering efter behov, sade Ylva Johansson, riksdagsledamot och tidigare vård- och äldreomsorgsminister.

I vårdval Stockholm tjänar vårdcentralerna på att ta emot så många läkarbesök som möjligt. Enligt Ylva Johansson får detta till följd att mer tidskrävande patienter får stå tillbaka för dem med enklare åkommor. Tobias Nilsson, politiskt sakkunnig hos socialminister Göran Hägglund (kd), betonade att landstingen valt att prioritera olika saker i sina vårdvalssystem och att Stockholm då främst velat öka tillgängligheten.

- Varje landsting måste få välja vårdvalssystem utifrån sina behov, der ska inte staten lägga sig i. Däremot kan staten se till att det blir mer och bättre uppföljning, sade Tobias Nilsson.

Temat för seminariet var om vårdvalssystemen också kan bli hälsoval, alltså om de kan leda till ökade satsningar på förebyggande insatser och ökat fokus på folkhälsa. Både Ingrid Frisk, vice ordförande i Vårdförbundet, och Anna Herrting, ordförande i Sjukgymnastförbundet, ansåg att de ersättningssystem som finns i dag är alltför fokuserade på läkare.

- För att få ett verkligt hälsoval måste vi ha ersättningssystem som styr mot bättre användande av olika kompetenser. Annars är risken att det bara blir en snuvreform, sade Anna Herrting.

PRO, Pensionärernas riksorganisation, har undersökt primärvårdssystem i ett antal europeiska länder. Man har då funnit att olika former av områdesansvar inte är ovanligt. I Danmark finns exempelvis uppsökande verksamhet för äldre. Tobias Nilsson tyckte dock att tiden sprungit ifrån modellen med områdesansvar.

- Det funkar när patienterna inte rör sig så mycket, men i dag flyttar folk runt mycket mer än förr. Jag tror att det förebyggande arbetet nu står inför nya utmaningar, sade han.

Ylva Johansson var kritisk och hävdade att man kan ha ersättningssystem med både områdesansvar och möjlighet att välja vårdgivare. Hon angrep också regeringen för att inte göra mer för att hjälpa landstingen, som nu drabbas av snabbt försämrad ekonomi.

- Risken är att det är just det förebyggande arbetet som landstingen skär ner på när de ska spara. Jag skulle vilja att regeringen startar en strategisk diskussion med landstingen kring sjukvårdens finansiering, sade Ylva Johansson.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev