Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Så har vårdens löner ökat på 20 år

Publicerad: 16 oktober 2014, 09:50

Distriktsläkarna har fått störst lönepåslag och fysioterapeuterna minst de senaste 20 åren. Det visar vår kartläggning av löneutvecklingen i vården.


Att vissa grupper i vården är en bristvara märks i lönekuverten. Av medlemmarna i Läkarförbundet, Vårdförbundet och Fysioterapeuterna har distriktsläkarna fått det största lönepåslaget, 104 procent sedan 1994.

– Under hela den här tiden har det varit en kronisk brist på specialister i allmänmedicin. Landstingen har gjort en lönesatsning för att rekrytera fler, säger Ove Andersson, ordförande i Distriktsläkarföreningen.

Men det har inte löst bristen. Och endast 20 procent av allmänläkarna arbetar heltid enligt den senaste statistiken.

– När vi har frågat medlemmar som har slutat så har det inte handlat om lönen utan om arbetsmiljön. Den måste förbättras om fler ska stanna kvar, komma tillbaka eller över huvud taget vilja börja arbeta i primärvården, säger Ove Andersson.

Andra läkare har fått betydligt mindre lönepåslag. De läkare som specialiserat sig på något annat än allmänmedicin har bara fått 86 procent mer. Det är mindre än de drygt 90 procent som lönerna har ökat med på arbetsmarknaden i genomsnitt under samma period.

– För övriga specialistläkare är det inte en öppen arbetsmarknad på samma sätt som i primär­vården. Det är inte så lätt att förhandla upp sin lön om det bara finns en arbetsgivare. På en sund arbetsmarknad finns det flera arbetsgivare att välja på, säger Heidi Stensmyren, ordförande i Läkarförbundet.

Vårdförbundets medlemmar tillhör dem som har fått mest påökt sedan 1994. Lönerna för sjuk­sköterskor, barnmorskor och biomedicinska ­analytiker har ökat med 102 procent.

– Vi kan se att vi har fått mer i förhållande till vissa andra. Men vi anser att vi är fellönesatta som grupp. Vi är inte nöjda eftersom vi fortfarande ligger på en väldigt låg nivå, säger Ann Johansson, vice förbundsordförande i Vårdförbundet.

Minst påökt av medlemmarna i de tre fackförbunden har fysioterapeuterna fått. Gruppen sjukgymnaster hade 1994 en medellön på 15 000 kronor. Efter 20 år har yrket fått ett nytt namn men bara 83 procent mer i lön och en medellön på 27 432 kronor.

– Man betalar ett högt pris för att råda bot på läkarbristen och betalar höga löner för att till exempel använda stafettläkare. I stället borde man utnyttja det kunnande som finns hos andra professioner i vården, säger Mats Einerfors, för­bunds­direktör för Fysioterapeuterna.

Han hoppas att arbetsgivarna till slut ska inse yrkesgruppens värde.

– Vi har valt att inte använda oss av något löneuppror utan i stället jobba med att lyfta fram möjligheterna för sjukvården att använda vår profession mer och på ett bättre sätt än i dag, säger Mats Einerfors.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev